Biznis

FOTO: Pogledajte kako iznutra izgleda zenička Direkcija BH Telecoma

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Zenicablog je imao priliku prvi “zaviriti” u postrojenja BH Telecoma Direkcija Zenica, uokviru realizacije naše ideje da građanima “iznutra” predstavimo zgradu, ali i opseg posla koji se obavlja u centru Zenice, u Masarykovoj ulici.
Obzirom da gotovo svi Zeničani, osim vanjskog izgleda, “najdalje” su došli do šalter-sale ili neke od službi BH Telecoma, želja nam je bila da nas u ovoj kući upoznaju šta i koliko rade, ali i pokažu neke od prostora koje do sad nije vidjela kamera i javnost.

Područje djelovanja

– Područje Direkcije Zenica, kad su u pitanju usluge koje se isporucuju preko fiksne telekomunikacione mreže, je identično području Zeničko-dobojskog kantona, osim dijelova općina Žepče i Usora, dok područje koje pokrivamo signalom mobilne telekomunikacione mreže je cijeli ZDK i dio bh. entiteta RS, kaže na početku razgovora Namir Škaljo, direktor Direkcije Zenica BH Telecoma.

U okviru ove Direkcije, uključujući i timove u deset općina ZDK (izuzev Usore i Doboj Juga) ima 246 zaposlenih, s tim da se planom Uprave taj broj svake godine smanjuje za po 1 posto. Uz njih, na području kantona radi još 50-ak radnika, koji po sistematizaciji i rukovodnoj strukturi “pripadaju” izvršnim direkcijama BH Telecoma pri upravi društva.

– U našoj Direkciji, kad sam preuzeo mjesto direktora u martu 2019., imala je 263, a danas ima 246 radnika. A broj poslova, terena, usluga, broj korisnika i svi ostali poslovni parametri, uključujući i prihode su značajno povećani. Toliko o pričama o “zapošljavanju”. Postojećom politikom manjeg zapošljavanja od “odliva”, vrlo smo blizu prosjecima za ovakav tip kompanija u regionu, i Evropi, po broju zaposlenih na broj korisnika, decidan je direktor Škaljo.

Korisnici i usluge

A sada o korisnicima i uslugama. Ukupan broj korisnika “Moja TV” (IPTV, internet i govorna usluga, jedna, dvije ili sve tri usluge) na nivou čitavog BH Telecoma je 226.000 priključaka. Iako treća po veličini broja domacinstava i poslovnih subjekata, Direkcija Zenica je druga po broju korisnika usluge Moja TV, odnosno prva unutar BH Telecoma ako se gleda odnos ukupnog broja stanovnika i korisnika ovih usluga, sa oko 46.000 korisnika.

– U Evropi i svijetu je trend da dominantnih operater ima oko 40 posto udjela u ukupnom broju korisnika, a u našoj Direkciji je taj postotak 47 posto, ističe Škaljo. Oko 54.000 korisnika BH Telecoma ima samo internet od ovog operatera, od čega je 12.000 u ovom Kantonu, odnosno Direkciji. U segmentu mobilnih prepaid i postpaid (pretplata i ULTRA) usluga mobilne mreže BH Telecom je lider u državi sa više od 1,6 miliona aktivnih korisnika! I svakog mjeseca najmanje 400 do 500 korisnika prelazi na postpaid (pretplatu). Broj korisnika ULTRA kartica u ZDK je teško utvrditi, jer je korisnik mogao kupiti, ali i koristiti karticu bilo gdje, ali poznato je da čak 39.500 osoba ima ugovorni odnos putem nekog od paketa pretplate mobilne telefonije, sa adresom u općinama i gradovima ZDK.

Ko šta radi

Organizaciona struktura BH Telecoma je, u upravljačkom smislu i donošenju odluka, prilično centralizovana. Upravu čine generalni i šest izvršnih direktor, za razvoj i poslovanje (kreiranje usluga, briga korisnicima, razvoj poslovanja), za tehnologije i razvoj servisa (podržavanje u tehnološkom smislu tih ideja i planova i širenje kapaciteta mreže), za investicije (novi projekti, sistemi), za IT (Informacijske tehnologije), za pravne poslove i upravljanje ljudskim resursima, te za ekonomsko-finansijske poslove.

– Uprava i direkcije Uprave jasno je, planiraju i provode, a Regionalne direkcije čine podršku i realizaciju na terenu, ali je naša prvenstvena briga o podršci korisnicima, prodaji usluga, o eksploataciji resursa i mreža, planovima prodaje i održavanja, kao i unapređenja mreža, predlažemo osavremenjivanje i unapređenje sa terena, ističe Škaljo. On ističe da se svaki mjesec u ovoj kompaniji mjere parametri zadovoljstva uslugom, da se podaci analiziraju, te čine koraci na unapređenju usluga, brzine instalacija, rješavanja kvarova, učestalosti kvarova. No, ističe se da mogućnosti mreže nisu svugdje iste, jer su pojedinici kapaciteti novi, a neki često bili izloženi oštećenju “stranog faktora”, uglavnom prilikom
radova drugih pravnih subjekata.

– Iako redovno upozoravamo korisnike, pogotovo u ljetnim mjesecima dolazi do oštećenja uređaja i mreže usljed grmljavine i atmosferskih “pražnjenja”. Obzirom da se radi o ljetnim mjesecima, kad je broj radnika na terenu zbog odmora do 20 posto manji, tad je broj ovakvih kvarova 4-5 puta zbog udara gromova,  grmljavina kada se, prvenstveno na elektroenergetskoj mreži, stvaraju prenaponi veći nego uobičajeno, navodi Škaljo. Direktor BH Telecoma Direkcije Zenica ističe da korisnik, ako ima prigovor na iznos računa zbog prekida neke usluga, treba umjesto plaćanja računa podnijeti prigovor, a usluga će mu za tu uslugu biti umanjena za period koji usluga nije bila dostupna.

Društvena odgovornost

– Ko god prati sport, zna da nijedna reprezentacija ili bitniji klub a da BH Telecom nije bio sponzor. Podržavamo i individualne sportiste, kao što su Amel Tuka, Lana Pudar… Obzirom da smo dioničko društvo, do sada smo isplatili više od 1,6 MILIJARDI KM dividende. Naravno, FBiH je 90-procentni vlasnik i 90 posto dividente je uplaćeno u budžet FBIH. Plaćeno je više od 700 miliona KM PDV-a, više od 300 miliona KM za Fond zdravstvenog osiguranja, 350 miliona KM Fondu penzionog osiguranja. Uz to, osim sponzorstva, imamo i donacije, treba razdvojiti ta dva pojma, sponzorstvo i donaciju. Donacije idu humanitarnim organizacijama koje brinu za djecu sa posebnim potrebama, narodnim kuhinjama i obrazovnim institucijama, školama… Mi svake godine doniramo milion KM, s tim da smo u protekle dvije pandemijske, 2020. i 2021. godine, donirali po dva miliona KM. Tako smo u 2020. je dodatnih milion išlo za zdravstvene ustanove, od čega za Kantonalnu bolnicu Zenica 200.000 KM, a lani, 2021., milion je doniran za nabavku vakcina. To znači da je unazad petnaestak godina, isplaćeno i 20-ak miliona KM donacija. Primjer iz 2020., od 150.000 KM donacija na području ZDK, skoro 120 hiljada je završilo u osnovnim i srednjim školama ZDK. Nešto ranije, 2018., imali smo značajniju donaciju sanacije tartan staze na Kamberovića polju, od nekih 40-ak hiljada KM. Kad su u pitanju sponzorstva, za 15-ak posljednjih godina ukupno je izdvojeno oko 46 miliona KM…. U jednoj od novijih odluka, dio toga je odnedavno i ponovno naš NK Čelik, potpisivanjem dvogodišnjeg ugovora je to iznos 100-tinjak hiljada KM, kaže Škaljo.

Na kraju posjete Direkciji, naš domaćin nas je poveo u kraći obilazak prostorija, od serverskih soba i prostora u koje fotoaparati i mediji nisu do sad kročili, do unutarnjeg dvorišta i hodnika Direkcije.

Biografija direktora

Namir Škaljo je na trećoj godini fakulteta, 1998. godine, smjer Telekomunikacije, bio izabran kao jedan od troje stipendista BH Telecomu. Kaže da mu je, osim ocjena i znanja, sigurno u bodovanju pomoglo i skoro 30 mjeseci provedenih u Armiji BIH. Od 2001. je u stalnom radnom odnosu u ovoj kompaniji, tako da je lani proslavio 20 godina rada. Već nakon godinu rada rukovodio je manjom grupom ljudi u jednom odjeljenju BH Telecoma, nakon tri godine i formalno postao Šef odjeljenja, a 2005. i Šef Službe sa stotinjak zaposlenih u BH Telecomu. Kao diplomirani inženjer sa dugogodisnjim iskustvom, kao specijalista za razvoj i optimizaciju pristupnih mreža, inžinjer na razvoju, godinama je prisutan i kao autor naučno-istraživačkih radova iz oblasti telekomunikacija, koji se objavljuju u svim relevantnim svjetskim bazama naučnih i  stručnih konferencija i časopisa, a uglavnom su zasnovani na terenskom i praktičnim radovima u održavanju sistema. Magistrirao je prije nepunih deset godina, a trenutno je na doktorskom studiju na Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu. Posljednje tri godine vodi zeničku Direkciju.

Zenicablog



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno