Biznis

FOTO: POCO – za osnivanje preduzeća u BiH potrebna je poslovna ideja, iskustvo i hrabrost!

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

FOTO: POCO – za osnivanje preduzeća u BiH potrebna je poslovna ideja, iskustvo i hrabrost! – Utorak je dan rezervisan za promociju pozitivnih poduzetničkih priča. Ovo je dan za promociju ideja koje su zaživjele, koje su se ostvarile, čija realizacija je u toku. Ovo je dan u kojem širimo priče o pokretanju posla, kreiranju radnih mjesta sebi i drugima.

Utorak je dan kada pišemo o stanarima Biznis inkubatora Zenica, o njihovim počecima, razvoju, planovima… Ovo je dan kada predstavljamo realnost, male biznise koji od jedne cigle sagrade kulu…Ovo je dan u kojem širimo dobre vibracije  i pokazujemo da mi to zajedno možemo!

Još jedna pozitivna priča u kojoj je najteže bilo usuditi se i započeti ono za što je već dokazano da znate i možete, jeste priča o stanaru Biznis inkubatora Zenica, društvu za proizvodnju, promet i usluge POCO d.o.o. Zenica koje se bavi proizvodnjom pločastog namještaja po mjeri.

-„Bavimo se dizajniranjem  i opremanjem poslovnih i privatnih prostora i proizvodnjom  namještaja po mjeri. Naša poslovna ideja  da je u dobu modernih tehnologija, velikog protoka i brzine informacija, dizajniranje  interijera prepoznato i da je  prednost angažmana stručnjaka postao  imperativ, potvrđena je stalnim povećanjem interesa tržišta za naše usluge i proizvode.

Dakle, svjetski trendovi u ovoj oblasti, koje kupci svakodnevno i veoma lako  prate putem interneta i  društvenih mreža, te ih razumljivo žele realizovati u svom životnom prostoru, sa nama postaju stvarnost. Izrađujemo namještaj po mjeri koristeći  moderne materijale, dekore i okove renomiranih evropskih proizvođača. Uslugama dizajniranja prostora u skladu sa namjenom i uvažavanjem navika i želja  kupca, vizualizacijom, odnosno 3D animacijom, stvaramo istinski spoj zajedničke realizacije projekta opremanja prostora, na obostrano zadovoljstvo“ – rekao je Edinko Bajramović (55), vlasnik preduzeća koji je prije pokretanja samostalnog biznisa, radio 14 godina na sličnim poslovima u jednoj od najvećih tvornica namještaja u okruženju.

-„Usvojio sam veliko iskustvo u dizajniranju namještaja, stekao organizatorske i  rukovodeće vještine, uočio nedostatke pristupa velikog sistema prema klijentima  i ono što je najvažnije u ovom poslu, zaslužio povjerenje velikog broja kupaca. Sve su to razlozi koji su me ohrabrili i potakli na osamostaljenje“ – rekao je Edinko koji je osnovao preduzeće u maju 2018. godine u Biznis inkubatoru Zenica i krenuo u svijet biznisa.

-„Uslovi i podrška u prvim koracima poslovanja jako su bitni, a to se prvenstveno osjeti u povoljnoj cijeni zakupa, brzom i kvalitetnom pristupu poslovnim informacijama, te pozitivnom poslovnom okruženju. Od Grada Zenice i Agencije ZEDA dobijam korektan i prilagođen odnos prema preduzeću koje je u začetku razvoja, podršku kroz poticaje za razvoj, te pozitivan poslovni ambijent. Koristim priliku da iskažem svoje veliko zadovoljstvo boravkom i tretmanom u Biznis inkubatoru. Ova ideja podrške razvoju poduzetništva u gradu Zenici je odlična i zaista potrebna“ – rekao je Edinko čije preduzeće sa početna 3, danas upošljava 6 radnika.

-„Analizom dosadašnjeg poslovanja, a ono je prema zvaničnim pokazateljima, dvije godine zaredom okvalifikovano pozitivnim, intencija je da prema našem početnom biznis planu, za tri godine poslovne aktivnosti nastavimo u vlastitim proizvodnim pogonima.  U skladu s tim, aplicirali smo na nedavni Javni konkurs Grada Zenice-licitaciju zemljišta u Radnoj zoni Zenica I, ali nažalost  nismo bili najbolji ponuđač. No, nismo obeshrabreni, nastavljamo dalje na istom tragu. Želimo se još bolje pozicinirati na bh. tržištu, ali i  pojačati aktivnosti na izvozu svojih proizvoda i usluga na susjedna i ino tržište. Proteklo vrijeme koje smo utrošili i na istraživanje, rezultiralo je uspostavom korisnih kontakata i realizacijom nekoliko  projekata na prostorima EU, prvenstveno Njemačke i Hrvatske. Nastavak ovog pozitivnog procesa, naravno, podrazumijeva proširenje proizvodnih pogona i upošljavanje dodatne radne snage, što nas ponovo vraća na početak priče, a to je da u naredne 2-3 godine pokušamo izgraditi veći, vlastiti poslovni prostor i  opremiti ga adekvatnom proizvodnom tehnologijom“ – istakao je Edinko ističući da je naročito ponosan što se upravo njegovi proizvodi nalaze širom Evrope.

-„Svi  dizajneri pa i dizajneri namještaja, po vokaciji, u duši su umjetnici i prije svega, vole to što rade. S obzirom da se bavim opremanjem enterijera i proizvodnjom namještaja po mjeri, svaki je projekat unikatan i ima osobnost. Svaki prostor izazov je za sebe, ima svoju priču. Bez lažne skromnosti, ponosan sam što mojih proizvoda ima širom Evrope.. Osim privatnih stanova i kuća, opremao sam  brojne hotele, kafe-barove, butike, apoteke, urede renomiranih preduzeća, medicinskih ustanova….i moram priznati, lijep je osjećaj nakon nekog vremena, slučajno zadesiti se u nekom od tih prostora. Izazov bi mi bio opremanje nekog kultnog mjesta, možda nekog ugostiteljskog objekta, u bilo kojoj od evropskih metropola“ – ponosan je Edinko koji naglašava da su poslovna ideja i iskustvo presudni za pokretanje bilo kakvog posla i bilo gdje.

-„Međutim, kada u fokus stavimo našu državu, poslovni i socijalni ambijent i evidentan ogroman odliv stanovništa,  potrebno je i dosta hrabrosti. Činjenice da postoje pogodnosti  Biznis inkubatora, Agencije ZEDA, te  značajne aktivnosti Grada Zenice i ZDK na poboljšanju poslovnog ambijenta, naši prvi koraci bili su uveliko olakšani. Najvažniji element, očekivano,  bilo je tržište za naše proizvode. No, zahvaljujući prethodnom poslovnom iskustvu i zasluženim odličnim referencama, sa zadovoljstvom konstatujem da smo te prve „ dječije bolesti“ uspješno preboljeli“ – rekao je Edinko čiji tim aktivno radi na tome da postanu lider u ovoj oblasti.

-„Vrlo brzo „Poco“ vidim kao avangardu na polju idejnih rješenja i inovacija u uređenju enterijera i lidera u proizvodnji namještaja po mjeri u BiH. Intencija je da okosnicu u ovom preduzeću čine mladi, obrazovani i kreativni ljudi, kojima bi domaće preduzeće omogućilo kvalitetnu egzistenciju i poslovni razvoj u skladu sa evropskim standardima“ – otkrio je Edinko.

Više o ovom preduzeću saznajte na Facebook profilu POCO d.o.o.  https://www.facebook.com/PocoBiH/?epa=SEARCH_BOX i na Instagram profilu @pocodesignteam



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno