Zenica

FOTO: Peta noć CABARET WINTER FESTA – Art kuća sevdaha

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

FOTO: Peta noć CABARET WINTER FESTA – Art kuća sevdaha – Sinoć je u Cabaret clubu, u okivru festivala “CABARET WINTER FEST”, koji organizuju braća Petrović, Ivan i Andrija, održana 5. festivalska noć. Veče je bilo posvećeno očuvanju, njegovanju I tradiciji bosanskohercegovačke tradicije. Sa Art kućom sevdaha iz Zenice, Arminom Mandžukom I gostima interpretirale su se najljepše sevdalinke.

Veče je otvorila Kristina Đudarić, inače PR festivala, dilpomirana profesorica BHS jezika I književnosti, koja je sa mnogo emocije kazivala stihove Mustafe Durmiševića iz priče “Ne stidi se Bošnjo”. Nakon gromoglasnog aplauza, najavila je Ermina Mandžuku, koji je nakon kratkog uvoda u veče izveo prvu sevdalinku “Moj dilbere”.

Nakon prvog bloka, Kristina je opet kazivala stihove istoimenog pisca, nakon čega je najavila Samira Purića, velikog prijatelja Ermina, koji nas je ukratko upoznao sa historijom sevdalinke.

Najveće iznenađenje večeri je bilo, kada je Kristina najavila gosta. On je dječak, osoba sa posebnim potrebama, koji nastupa sa KUD Filigran I uspješni stonoteniser, Tarik Hrustić, interpretirajući sevdalinku “Pokraj puta rodila jabuka”. Tarik inače ne priča, ali pjeva. Izazvao je veliko oduševljene prisutnih, a organizatori istakli da cilj festivala I jeste ukazivati na osobe sa posebnim potrebama, da su to osobe koje trebaju biti rame uz rame sa svima nama.

Nakon toga, pomenuti su najznačajniji velikani sevdalinke u BiH, nakon čega je Ermin nastavio interpretiranjem sevdalinki.

Iznenađenje je bilo I to, kada je jedna gospođa iz mnogobrojne publike ustala I zamolila da otpjeva jednu sevdalinku u pratnji savršenog benda Art kuće. Izašli su joj u susret, a gospođa je otpjevala sevdalinku “Kraj tanana šadrvana”. To je bio i vrhunac večeri jer je tada Cabaret club bio na nogama, nakon čega je bend odsvirao kolo. Saznajemo da se gospođa zove Dušanka Zorić I članica je KUD Željezara Zenica.

Organizatori i ostale večeri festivala pozivaju građane da dođu u što većem broju i prate događaje, jer za sva dešavanja ulaz je slobodan.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno