Zenica

FOTO: Papirna, obilježen 12.april – Dan oslobođenja Zenice u Drugom svjetskom ratu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U organizaciji Udruženja antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata Grada Zenica i Komisije za obilježavanje značajnih datuma, događaja i ličnosti, danas 12. aprila 2023.godine, obilježenaje 78. godišnjica oslobođenja Zenice u Drugom svjetskom ratu. Centralna manifestacija održana je na spomen-obilježju Papirna.

Nakon intoniranja himne BiH, moderator i uvodničarka na današnjoj manifestaciji je, pored ostalog, istakla:

— Za oslobođenje grada Zenice zaslužne su 10. divizija, 7. i 11. krajiška brigade, koje su u noći 11./12. aprila ušle u Zenicu, oslobodile grad…To je bila zadnja noć u kojoj je Zenica bila pod okupatorom, a već 12. aprila ujutro bila je slobodan grad -.

Prisutnim se obratio i kraćim prigodnim govorom i Jasmin Dedić, predsjednik Udruženja UABNOR-a Grada Zenica.

Zatim su pozvane prijavljene delegacije da polože cvijeće i odaju počast borcima koji su u antifašističkoj borbi dali svoj život za odbranu BiH od fašizma.

Manifestaciju je uveličao o zenički gradski hor Kasiopeja sa dvije izvedbe, Zemljo moja i S one strane Plive.

Prisutni su pozvani i na polaganje cvijeća na Kamenom spavaču na Trgu Alije Izetbegovića u Zenici u 11 sati.

Delegacije će tokom dana položiti cvijeće i vijence žrtvama NOB-a iz 2. svjetskog rata, na Spomen obilježje Stranjani kod Zenice (kod Osnovne škole Ahmed Muradbegović), kao i žrtvama Odbrambeno-oslobodilačkog rata u BiH 1992.-1995. godine na Spomen obilježju Kameni spavač u centru Zenice.

Sutra, 13. aprila (četvrtak) u 10:00h položit će se cvijeće i odati počast ubijenim antifašistima i poginulim borcima NOR-a na spomen-kosturnici u Nemili.

Tekst i foto galerija sa Papirne: E.Imamović



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno