Zenica

FOTO: Ozvaničen početak izgradnje sportskog terena u Peharama kojeg finansira ArcelorMittal Zenica

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

FOTO: Ozvaničen početak izgradnje sportskog terena u Peharama koje finansira ArcelorMittal Zenica- Danas je ozvaničen početak građevinskih radova na izgradnji i rekonstrukciji sportskog terena kod OŠ “Alija Nametak” u Peharama.

Samoj manifestaciji pored direktorice škole, predstavnika roditelja i kolektiva škole prisustvovali su generalni direktor kompanije ArcelorMittal Zenica Nikhil Mehta sa saradnicima, ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK Spahija Kozlić, premijer ZDK Mirnes Bašić i druge zvanice.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 240.000 KM i kompanije ArcelorMittal u okviru svojih društveno odgovornih aktivnosti finansira ovaj projekat u potpunosti u saradnji sa upravom škole i Vladom ZDK.

“Ovo je još jedan način na koji AMZ pomaže obrazovanje naše djece te da djeca imaju koristi. Ovo je zajednički projekat između Vlade ZDK i ArcelorMittala Zenica. Sretni smo što ćemo u potpunosti isfinansirati ovaj projekt, za koji ćemo potrošiti oko 240.000 KM”

Trenutno u školi “Alija Nametak” rade 53 prosvjetna radnika, a školu pohađa oko 470 učenika. Također ovom sportskog terenu gravitira pet mjesnih zajednica i naselja i očekuje se da će ovi tereni koju su nekada bili kvalitetan poligon za mnoge sportske aktivnosti i stvaranje sportskih asova ponovo postati prepoznatljivi u Zenici.

Premijer Bašić je sa ponosom istakao aktivnosti Vlade ZDK u proteklom periodu i također je pohvalio rad društveno odgovornih kompanije širom kantona.

“Svjedoci ste da smo podobro u aktivnostima projekata energetske efikasnosti naših objekata, u iznosu od oko 10 miliona KM. Preko Kfw-a ćemo “utopliti” još osam školskih objekata, a jučer je ministar Kozlić najavio da su još za dvije škole na području Grada Zenica osigurali 400.000 KM.

Kako postoji Kanton, najveća ulaganja u obrazovnu infrastrukturu bilo je u ovom mandate i tako će se, ako Bog da, i nastaviti. Zahvalan sam društveno odgovornoj kompaniji AMZ i generalnom direktoru Mehti. Ovakve projekte rade i Cementara Kakanj, Mann Hummel u Tešnju… Ovo rade sve velike kompanije koje imaju osjećaj spram BiH, spram lokalne zajednice, spram naše djece. Ovo i radimo sve zbog naše budućnosti, a djeca su naša budućnost” naglasio je premijer Bašić.

Također je najavio pregovore sa prosvjetnim radnicima oko novog kolektivnog ugovora i očekuje novi uspjeh ove vlade, čiji će mandat biti zaokružen povečanjem plaća prosvjetnim radnicima i sa blizu 60 objekata školske infrastrukture u potpunosti rekonstruisanim.

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK Spahija Kozlić je izjavio da su prije više od godinu dana završili projekat rekonstrukcije igrališta kod škole za ovu lokalnu zajednicu kojoj gravitira oko 10 000 stanovnika.

“Ova škola ulazi i u projekt KfW-a, odnosno projekt potpune rekonstrukcije u sklopu projekta Energetska efikasnost, ali i unutrašnjih radova. Očekujem uskoro podatke od KfW-a koliko će koštati rekonstrukcija ove škole, zajedno s još sedam škola na području ZDK”.

Također ministar Kozlić je istakao da se će tokom ljeta biti i obnovljena Područna škola “Jezero” koju pohađa oko 50 učenika.

Prema riječima direktorice škole Dijane Čerim, obnova područne škole se radi u saradnji  s “Caritasom” Švicarske, te će za cilj imati da zgrada bude utopljena, a bit će ugrađeno centralno grijanje za školu. Također, iz projekta i saradnje sa Ministarstvom i Vladom ZDK očekuje se naredne godine da centralna škola dobije novi krov, fasadu, stolariju, rasvjetu…

“Značaj sportskog igrališta za našu školu je višestruk, što se tiče izvođenja nastave tjelesnog i zdravstvenog odgoja, kao i vannastavnih aktivnosti. Poseban značaj ima za širu lokalnu zajednicu, jer ovom području gravitira pet mjesnih zajednica i ovo će biti jedini sportski teren na ovom lokalitetu” izjavila je direktorica Dijana Ćerim.

Direktor ArcelorMittala Zenica Nikhil Mehta je, u skladu s tradicijom iz svoje domovine Indije, za “dobru sreću na početku posla”, zajedno s domaćinima te premijerom Vlade ZDK Mirnesom Bašićem i resornim ministrom obrazovanja ZDK prof. dr. Spahijom Kozlićem, na starom sportskom poligonu razbio kokosov orah.

Iz Uprave škole i ministarstva očekuju da će u nastavku projekta dopuniti sadržaje za sportske aktivnosti terenom za odbojku na pijesku, betonskim stolovima za stoni tenis, kao i sa igralištem za najmlađe učenike škole.

Iz Uprave škole očekuju podršku lokalnih kompanija i Vlade ZDK u ostvarenju i realizaciji ovih projekata.

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno