Ostali sportovi

FOTO: Ove subote Zenica domaćin 12. međunarodnog atletskog mitinga “Zenica 2021“

FOTO: Ove subote Zenica domaćin 12. međunarodnog atletskog mitinga “Zenica 2021“- Najbolji bh. atletičar Amel Tuka, bit će i najzvučnije ime ovogodišnjeg, 12. međunarodnog atletskog mitinga “Zenica 2021”, koji će se odžati u subotu 17. jula 2021.godine, sa početkom u 15,30 sati na Atletskom stadionu “Kamberovića polje” u Zenici u prisustvu gledalaca.

Tim povodom danas, 12.7.2021.godine, u press salonu stadiona na Kamberovića polju održana je press konferencija na kojoj su se prisutnim obratili Suad Kaknjo, predsjednik AS BiH i predsjednik Organizacionog odbora mitinga (OO), Nedžad Heco, predsjednik AK Zenica, te Aziz Kevelj, direktor mitinga, sekretar i trener u AK Zenica.

Zenički miting će biti ujedno i posljednja provjera za dvojicu bh. i zeničkih atletskih olimpijaca, srednjeprugaša (800m), Tuku i bacača kugle Mesuda Pezera, koji će od 23. jula do 8. augusta ove godine učestvovati na Olimpijskim igrama u Tokiju (Japan). Pezer se trenutno priprema na Vlašiću, dok je Tuka otputovao na atletski miting u Londonu.

Predsjednik OO Suad Kaknjo ističe da je atletika preživjela u koroni i da se publika vraća na tribine uz mjerenje temperature i fizičku distancu. Biće veći broj takmičara od prošle godine u jeku korone i nije na nivou 2018. i 2019.godine, a nada se većem broju naredne godine.

Predsjednik AK Zenica, Nedžad Heco, nam saopštava o spremnosti infrastrukture na Atletskom stadionu u Zenici i kaže da je sve spremno 99%, kao i ranijih godina i da JP za upravljanje i održavanje sportskih objekata u Zenici dobro odrađuje svoj posao.

 

Direktor zeničkog mitinga, Aziz Kevelj, saopštava da je do jutros, 12.7. dobio prijave za učešće 136 takmičara i takmičarki iz BiH, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Slovenije, Mađarske, Grčke, Ukrajine i Kuvajta. U ovaj broj nisu uključeni takmičari u kolicima, predškolska djeca i omladinske, juniorske trke. Prijave se primaju zvanično do 13. jula, pa je očekivati da će lista zemalja iz koje će takmičari doći biti proširena. Održava se takmičenje u 15 disciplina, sedam u ženskoj i osam u muškoj konkurenciji.

-Zbog koronavirusa, ograničenja kretanja i peripetija preko granica, te primjene higijensko-epidemioloških mjera, broj takmičara će biti reduciran, ali će kvalitet biti na visini. Naime, pored naših olimpijaca Tuke i Pezera, te bh. rekordera u bacanju koplja Dejana Mileusnića, neka od zvučnijih imena su i Ukrajinac Yevhen Hutsol, koji na 800 metara ima vrijeme 1:46.65. Njegov zemljak Yaroslav Isačenkov u skoku u dalj ima lični rekord od 7.98 metara. Prijavili su se i diskaš Yanoš Huszak iz Mađarske, te kladivašica Anamari Kožul iz Hrvatske. Pregovori za nastup u bacanju kugle vode se i sa Arminom Sinančevićem iz Srbije i još nisu završeni pregovori i uslovi nastupa za njega. Sinančević je kandidat za visok plasman i na OI u Tokiju -, referisao je Aziz Kevelj.

Zenički je klub osigurao bogat nagradni fond od 6.700 eura. Šest najvrednijih rezultata po IAAF tablicama bit će nagrađeno iznosima od 100 do 700 eura, a takmičar koji ostvari najvredniji rezultat, osim prve nagrade organizatora, u vrijednosti od 700 eura, bit će nagrađen i s dodatnih 500 eura od strane predsjednika Atletskog saveza Bosne i Hercegovine, Zeničanina Suada Kaknje.

Novčano će biti nagrađeni i po tri prvoplasirana takmičara i takmičarke po disciplinama. Pobjednicima će pripasti po 150, drugoplasiranim 100, a trećeplasiranim po 100 eura.

U konkurenciji muškaraca bit će održano osam disciplina (100 m, 800 m, 3.000 m, skok u vis, skok u dalj, bacanje kugle, diska i koplja), dok će u konkurenciji žena biti održano sedam disciplina (100 m prepone, 100 m, 400 m, 1.500 m, skok u dalj, bacanje kladiva i diska).

Van oficijelnog programa mitinga bit će održane trke u kolicima,  trke na 200 metara za juniore, te na 300 metara za djevojčice starosti 2009. godište i mlađe.

Tekst i foto

E.Imamović

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem

PRETPLATITE SE NA BOSNIA VIDEO YOUTUBE KANAL KLIKOM NA: