Zenica

FOTO: Otvorena  renovirana gimnastička  dvorana u Papirnoj

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

FOTO: Otvorena  renovirana gimnastička  dvorana u Papirnoj – Danas 14.februara 2018.godine svečano je otvorena renovirana gimnastička dvorana DTV „Partizan“ na Papirnoj, čije je renoviranje počelo prošle godine. Organizaciju otvaranju predvodili su predstavnici Sportske škole Winner, a bili su prisutni predstavnici Gradske uprave na čelu sa gradonačelnikom Fuadom Kasumovićem. Zapazili smo bivše sportiste, gimnastičare, profesor tadašnjeg fizičkog vaspitanja Sejad Pojskić, koji se i obratio prisutnim sa dosta emocija, treneri gimnastike i zavidan broj zaintrersovanih građana.

Zaljubljenici u sport iz Sportskog društva Winner Zenica odlučili su nakon više od 25 godina vratiti stari sjaj gimnastičkoj dvorani “Partizan”. Rekonstrukcija dvorane je pri kraju, a oko 200 mladih Zeničana uskoro će učiti prve gimnastičke poteze i brusiti formu za svoja takmičenja.

U gimnastičkoj dvorani “Partizan” u zeničkom naselju Papirna prije više od 25 godina posljednji put su izvedeni gimnastički pokreti. Sportski radnici SD Winner odlučili su izvršiti rekonstrukciju sale i građanima vratiti bazični sport.

Tako će Zenica, uz Sarajevo i Tuzlu, biti treći grad u BiH sa modernom gimnastičkom dvoranom.

Prisutnim se obratio Sanjin Aldobašić, predsjednik Skupštine Sportskog društva Winner:

– U rekonstrukciju i instaliranje novog grijanja uloženo je 50.000 KM, dok će iz Holandije dobiti opremu u vrijednosti 50.000 KM, čime će biti stvoreni uslovi za trenažni rad i omasovljene ovog sporta u Zenici.

Trebalo je sanirati prostor. Zgrada je bila ruševina. Uspjeli smo sanirati zidove, zamijeniti ventilaciju i sve instalacije, postavili smo savremeni sistem grijanja, ugrađena je najnovija led rasvjeta i lakirani podovi. Sve ove aktivnosti kvalitetno će uticati na higijenski i bezbjednosni aspekt boravka djece u ovom prostoru. Mnogo posla još je preostalo, ali najveći je već iza nas.

U decembru je u organizaciji sportskog društva Winner održano donatorsko veče za sanaciju dvorane na Papirnoj. Donatorskoj večeri prisustvovao je veliki broj zvanica iz političkog, kulturnog, sportskog i javnog života Zenice. Tim Sportske škole sastavljen od 14 profesora tjelesnog odgoja zahvalio se prijateljima i donatorima na podršci u ovom projektu. Projekat je podržala i Gradska uprava Zenice i to sa ugovorom na korištenje dvorane u narednih deset godina, sa oslobođenim plaćanjem rente, koja će se usmjeriti na tekuće obaveze iz biznis plana, – kazao je Aldobašić.

Gradonačelnik Fuad Kasumović je čestitao društvu “Winner” na ideji i samom projektu, te ponovio još jednom kako je Zenica grad sporta:

-Grad Zenica je sportski grad. Nažalost u bivšem periodu se nije puno pažnje posvećivalo na sport u ovome gradu. Također, ono što sam ja mogao vidjeti jeste da je stadion „Papirna“ devastiran. Ovo napolju izgleda zaista ružno i ruglo je u gradu. Ja evo pozivam nekoga iz sportskih društava da pošalje dopis Gradskoj upravi i da krenemo u realizaciju da se pomenuti stadion sredi kako bi ga građani ovog grada mogli koristiti, – kazao je, između ostalog, Kasumović.

Nakon toga izvršeno je presjecanje vrpce, a to su uradili gradonačelnik Fuad Kasumović, Sanjin Aldobašić i Sejad Pojskić.

U Papirnoj je iznjedreno dosta obrazovanih atletičara, boksera, rukometaša, fudbalera i prvih gimnastičkih izazova čitave armije zeničkih osnovaca, spektakularnih koncerata popularnih bendova s područja bivše Jugoslavije, pa do surovog vremena ogromnih patnji i ratnih razaranja, koji doživljava i vlastitim temeljima i dirljivih susreta njenih bivših šampiona, prohujale su zeničkom Papirnom ogromne radosti i velike tuge su zeničkom Papirnom ogromne radosti i velike tuge.

I vaš izvještač je daleke 1966./1967.godine dolazio na časove, tadašnjeg, fizičkog vaspitanja u ovu gimnastičku dvoranu DTV „Partizan“, na časove iz gimnastike kod nastavnika Rajka Đurića iz bivše Škole sa praktičnom obukom „Remzija Rebac“, kasnije Industijska, Metalska škola…

Rekonstrukcija dvorane “Partizan” od velikog je značaja za sve Zeničane, jer joj se vraća prvobitna namjena. Međutim, mladim sportskim radnicima vjetar u leđa daje želja da djeca imaju pravilan fizički rast i razvoj.

Prema istraživanjima, 70 posto djece ima izražene deformitete, a gimnastika utječe na pravilan rast i razvoj. Dvorana se otvara prvenstveno za građane i djecu ovog grada, kako bi svi probali gimnastiku, koja treba biti bazičan sport za dalje usmjeravanje

U Sportskom društvu Winner su uvjereni da će uspjeti realizirati svoj projekt koji će okupiti veliki broj mladih, te da će oživjeti gimnastiku u ovom gradu.

Vrijedi istaći da je Papirna zaštićena kulturna baština i da predstavlja veoma bitan dio historije našeg grada. ( Izgrađena je 1889. godine).

E.Imamović

Foto galerija E.Imamović/H.Džonlić



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno