Kultura

Foto: Otvorena likovna kolonija u Vranduku

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Otvorena likovna kolonija u Vranduku – Već smo vas obavjestili da je Forum Građana Vranduk organizovao 11. LIKOVNU KOLONIJU, koja se održava u periodu od 13.-15. maja 2016.godine. Suorganizator ove kolonije je atelje slikara Emina Skomorca iz Zenice..

Na likovnoj koloniji učestvuje 28 slikara iz Bosne i Hercegovine (6 iz Zenice) i Hrvatske.

Lokacija: Srednjovjekovna tvrđava Vranduk i Bosanska kuća Vranduk.

Bosanska kuća u kojoj se najčešće održava Međunarodna likovna kolonija Vranduk. Imamovića kuću je općina Zenica renovirala i preuredila za svrhe i potrebe kulture kao sto su likovne kolonije, književne večeri, rezidencijalni istraživački programi…

Juče (petak) realizovano je okupljanje, registracija slikara, smještaj i obilazak Vranduka.

Danas (subota) otvorena je likovna kolonija, kada slikari neumorno stvaraju svoja djela, a u periodu od 19h do 23h, biće organizovano druženje sa slikarima, uz muziku uživo i roštilj.

Zabilježili smo danas i razmišljanja dvojice gostiju-slikara, Antuna iz Slavonskog Broda i Radeta Babića iz Banja Luke. Oni su oduševljeni ljepoton ovog kraja, tvrđave, gostoprimstvom domaćina. Kažu da je Vranduk velika i neiscrpna inspiracija za slikare i da će ponovo doći. Treba poraditi na tome da Vranduk postane još poznatiji. Gospodin Babić nam kaže da je bio i na prvoj koloniji, koju je organizovao Forum Građana Vranduk, prošle godine na lokalitetu „Bašća“ uz vrandučku rijeku.

Za  nedjelju 15. maja, svi zainteresovani mogu doći u Srednjovjekovnu tvrđavu Vranduk u periodu od 12h do 15h na izložbu slika nastalih u Vranduku za vrijeme likovne kolonije. Nakon izložbe predviđeno je zatvaranje kolonije, dodjela zahvalnica, te odlazak i ispračaj gostiju.

Iz Foruma Građana Vranduk pozivaju sve ljubitelje likovne umjetnosti, očuvane prirode, tvrđave Vranduk i historijskih mjesta naše lijepe zemlje, na ovu izložbu, na kojoj ćete moći pogledati, ali i kupiti slike 28 slikara iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske -učesnika ovogodišnje likovne kolonije.

E.Imamović za Zenicablog

 

 

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno