Kultura

FOTO: Otvorena izložba radova kaligrafije nastali u okviru „Upoznaj zemlju da bi je volio“

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Dana 25. oktobra 2019. godine u Zenici svečano je otvorena izložba radova pravoslavne i islamske Kaligrafije u galeriji Sinagoge u Zenici. Radovi na izložbi nastali su na radionicama u Zenici i Bihaću, koje su realizovane u okviru projekta „Upoznaj zemlju da bi je volio“. Projekat je podržanog kroz program malih grantova Američke ambasade u BiH a polaznici su bili mladi različitih vjeroispovijesti iz Zenice i Bihaća koji su pored upoznavanja sa lijepotom kaligrafskog pisma ima priliku upoznati se međusobno i razbiti na najljepši način predrasude jedni o drugima. Pravoslavni centar za mlade Mitropolije dabrobosanke „Sveti Petar Sarajevski“ iz Istočnog Sarajeva koji je idejni tvorac projekta izložbu u Zenici je organizovao u saradnji sa Odborom za međureligijsku saradnju u Zenici a cilj projekta je doprinijeti interetničkoj saradnji i međureligijskom dijalogu između mladih različitih religijskih pripadnosti u Bosni i Hercegovini.

„Ova izložba je pokazala kako mladi zajedno, bez obzira na različite pripadnosti, mogu stvarati zajedno prelijepa djela te prikazati ljepotu suživota. Posebno smo srećni što je pored svog rada, izložbu uljepšala svojim glasom Amina Baručija, učesnica na radionicama“ izjavila je Nadežda Mojsilović, koordinator na projektu.

Kenan Hodžić, sekretar Odbora za međureligijsku saradnju u Zenici između ostaloga je izjavio da je karakteristično za mlade ljude da sanjaju, zadatak društvene zajednice je da bar neke snove i ostvare. Pravoslavni centar za mlade Mitropolije dabrobosanske „Sveti Petar Sarajevski“ i Odbor za međureligijsku saradnju Zenica su se potrudili ovim projektom da bude ostvarenje snova mladih, o kaligrafiji, o zajedništvu i plemenitom zajedničkom djelovanju u BiH društvu. Hodžić je izrazio nadu da je Odbor u Zeniciu svom djelovanjem i radom na projektu uspjeo ostvariti misiju i viziju ideje o sanjanju zajedničkih snovima u okviru BIH.

Izložba građani Zenice će moći da vide do 1. novembra 2019. godine kada ona svoj put nastavlja za Bihać.

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno