Zenica

FOTO: OMS ZENICA- Završen međureligijski kamp za mlade na Smetovima “Da svi budu (za)jedno”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

FOTO: OMS ZENICA- Završen međureligijski kamp za mlade na Smetovima “Da svi budu (za)jedno”-  Na Smetovima u Domu izviđača-radio amatera Grada Zenica, u periodu od 28. do 31. maja održan je međureligijski kamp za mlade „Da svi budu (za)jedno“ u organizaciji Odbora za međureligijsku saradnju u Zenici.

Kamp je imao za cilj da promoviše neformalne načine stjecanja znanja o međureligijskoj saradnji i dijalogu ali i da produbi već postojeću kvalitetnu saradnju između mladih Zeničana, koji dolaze iz različitih vjerskih zajednica/crkava.

Kroz četiri dana kampa, učesnici su imali priliku s različitim predavačima i moderatorima, putem različitih oblika učenja izgrađivati međusobno povjerenje, empatiju, takmičarski duh ali i fair-play kao način odnosa s drugima… drugima koji su naša inspiracija a ne naša opasnost.

Tokom trajanja kamp su posjetili brojni dragi gosti; vlč. Vlatko Rosić predsjednik OMS-a koji je mlade ohrabrio i njihovim nastojanjima na putu dijaloga, prvaci bh glumišta Faketa Salihbegović-Avdahić i Mugdim Avdagić, predstavnici Saveza Izviđača Dženita Vugdalić i Karlo Kolar, jerej Marko Maleš, stručni savjetnici Međureligjjskog vijeća iz Sarajeva Olivera Jovanović i Ajša Kasumović-Mahmutović.

Učesnici podijeljeni u dvije ekipe „SveMIRci“ i „Golubovi“ su učinili Smetove centrom međureligijskog dijaloga za mlade, učeći jedni od drugih i promovišući međureligijski dijalog kao najpodobniji prostor za konzumiranje ljudskosti među vjerujućim ljudima.

Interaktivne radionice, sportska takmičenja, boravak u prirodi, sati kreativnog rada, predavanja, kvizovi i filmske večeri te druženja, poučili su sve da je međureligijski dijalog naš ideal, ali da on mora biti i naša stvarnost. Uprisutnjujemo ga u naše živote svakodnevnim odnosom s drugim ljudima, našom mogućnošću da ih razumijemo, poštujemo, oprostimo i volimo. Kampovi, susreti, zajednički programi i projekti pomažu upravo da shvatimo važnost ovih osjećanja koji pozivaju na akciju, i posebno su važni za mlade ljude.

Koliko ćemo imati ljubavi za druge, mnogo će se reći o nama samima.

Na kraju kampa svim učesnicima su dodijeljene prigodne nagrade i priznanja, sa porukom da su svi oni pobjednici, jer su žrtvovanjem svoga vremena i svojom spremnošću za rad pokazali da mladi jesu najveći potencijal za razvoj međureligijskog dijaloga.

Kamp se realizovao u okviru projekta PRO-Budućnost, kojeg realizuje Međureligijsko vijeće u Bosni i Hercegovini uz podršku USAID Bosnia and Herzegovina. Partner kampa je bio Nadbiskupijski centar za pastoral mladih „Ivan Pavao II“ Sarajevo.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno