Zenica

FOTO: Okrugli sto “Drama gostoprimstva”

Udruga „Centar za mirovno obrazovanje“ (CMO) sinoć je u atriju Sultan-Ahmedove medrese u Zenici, u suradnji s Odborom za međureligijsku suradnju u Zenici i Medžlisom Islamske zajednice Zenica, održala četvrti od šest okruglih stolova u povodu proslave 800. obljetnice susreta sv. Franje Asiškog i sultana Malika al-Kamila, pod zajedničkim nazivom „Drama gostoprimstva“. Voditelj ovog okruglog stola bio je Zdravko Kujundžija, a izlagači Nezir Halilović, fra Ivan Nujić, Aladin Husić, Zlatiborka Popov-Momčinović i Kenan Hodžić.

Teolog Nezir Halilović, šef Odjela za vjeronauku u Upravi za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice, susret sv. Franje Asiškog i sultana Malika al-Kamila osvijetlio je kroz prizmu plodonosnog susreta dviju moći – moći duha i moći vlasti – naglašavajući da je u svakom susretu, uz uzajamno darivanje vremena, najvažnije stvoriti ozračje, u kojem drugi bez straha može raskriti i obogatiti nas svojom drugošću.

Fra Ivan Nujić, ravnatelj Franjevačke gimnazije u Visokom, nazočnima je približio život francuskog franjevca Gwenolea Jeusseta, čiju je knjigu „Sveti Franjo i sultan“ preveo na naš jezik, pokazujući da Gwenoleova ljubav prema islamu i muslimanima nije okrnjila nego neizmjerno produbila njegov kršćanski i franjevački identitet.

Profesor Aladin Husić s Orijentalnog instituta Sveučilišta u Sarajevu govorio je o praksama, koje su u Osmanskom Carstvu stvarale prostor za toleranciju i suživot različitih etničkih i vjerskih zajednica, naglašavajući da dotične prakse treba promatrati i ocjenjivati iz konteksta njihovog vremena.

Profesorica političkih nauka na Univerzitetu Istočno Sarajevo, Zlatiborka Popov-Momčinović, pojasnila je što je to izgradnja mira, ističući na temelju istraživačkog rada da su ljudi u našoj zemlji puno više otvoreni za mirovnu preobrazbu društva nego što to obično pretpostavljamo, a što je veliki izazov za ključne društveno-političke aktere, naročito političkog, religijskog, medijskog i obrazovnog profila.

Kenan Hodžić, sekretar Odbora za međureligijsku suradnju Zenica, s nazočnima je na vrlo dojmljiv i poticajan način podijelio osobna iskustva u području dijaloga religija u Zenici, koja na uvjerljiv način svjedoče da i danas postoji mnoštvo pojedinaca/ki, koji se svakodnevno susreću po uzoru na susret sv. Franje i sultana Malika al-Kamila.

Sve nazočne je na koncu srdačno pozdravio glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Zenica, mr. Jakub ef. Salkica, darujući govornike prigodnim poklonima.

Peti okrugli stol u povodu proslave 800. obljetnice susreta sv. Franje Asiškog i sultana Malika al-Kamila bit će organiziran u suradnji s Fakultetom humanističkih nauka Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru, a održan u četvrtak, 15. srpnja/jula 2021. u 19 sati u amfiteatru Fakulteta humanističkih nauka (Maršala Tita br. 35) u Mostaru. Voditelj ovog okruglog stola bit će Alen Kristić, a izlagači Ugo Vlaisavljević, Nezir Halilović, Zdravko Kujundžija i Marko-Antonio Brkić.

Ivana Krstanović

Udruga „Centar za mirovno obrazovanje“

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem

VIDEO: Zenica – Jutro u “čeličnom gradu”

PRETPLATITE SE NA BOSNIA VIDEO YOUTUBE KANAL KLIKOM NA: