Zenica

FOTO: Održano treće Kantonalno debatno takmičenje

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

FOTO: Održano treće Kantonalno debatno takmičenje – U subotu je u prostorijama Pravnog fakulteta u Zenici održano treće Kantonalno debatno takmičenje koje je organizirala Mreža vijeća učenika Zeničko-dobojskog katona u saradnji sa Ministarstvom obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK i Pravnim fakultetom.

Takmičenje je okupilo 12 srednjih škola s područja Zeničko-dobojskog kantona, a srednjoškolci su debatovali na dvije teme, kvalifikacione i finalne. Prva tema odnosila se na visoko obrazovanje u Bosni i Hercegovine odnosno „Da li visoko obrazovanje u BiH treba biti besplatno.“ Finalisti su debatirali na temu „Da li globalizacija dovodi do stvaranja jedne unificirane kulture.“ Debatanti su iznosili argumente afirmacije i negacije za navedene teme.

Takmičenje je otvorio Mensur Sinanović, ministar obrazovanja, nauke kulture i sporta Zeničko-dobojskog kantona te poželio sreću takmičarima. Najbolji su bili učenice Prve gimnazije iz Zenice, koje su u finalnu bodovno bili bolji od učenika Gimnazije iz Visokog. Treće mjesto zauzeli su učenice Druge gimnazije iz Zenice.

Za najboljeg debatanta proglašen je Jamaković Emrah učenik visočke Gimnazije.

– Iskrena mi je čast i zadovoljstvo jer je ovo takmičenje okupilo mlade ljude koji gaje društvene vrijednosti i trude se biti pozitivna promjena u društvu, stoga se upravo njima želim zahvaliti jer svojim djelom dokazuju da su upravo ta pozitivna promjena i snaga našeg društva u budućnosti, kazala je Ida Tokalić predsjednica Mreže vijeća učenika Bosne i Hercegovine.

Takmičenje je poslužilo srednjoškolcima da iznesu svoje mišeljenje o aktualnim temama u bh. društvu, te ponude evenutalna rješenja za ove probleme.

Pored organizatora takmičenje je spoznorski podržano od strane fast foda Urban Grill iz Zenice koji je obezbijedio hranu za učesnike i zastupnice u Skuštini ZDK Meldine Ugarak koja je obezbijedila novčane nagrade za pobjednike dok je Pravni fakultet pripremio vrijedne nagrade za prva tri mjesta.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno