Zenica

FOTO: Održano druženje uz knjigu Muhameda Ibrahimagića „Ćuprija“

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

FOTO: Održano druženje uz knjigu Muhameda Ibrahimagića „Ćuprija“ – Danas, 02.septembra 2020.godine od 11 sati, ispred knjižare EN u Titovoj ulici broj 20 u Zenici, održano  je druženje uz knjigu Muhameda Ibrahimagića „Ćuprija“, koja je nostalgična šetnja zeničkim mahalama Sejmen i Odmut, te kazivanja o nastajanju i nestajanju.

Ovo je peto druženje iz programa ZENICA 2020, KAFA UZ KNJIGU O ZENICI, koji su inicirali, osmislili i organizovali Midhat Kasap i Zuhra Bajramović-Halać.

Naime, ovo je planirano druženje srijedom sa autorima knjiga i ljetnom oživljavanju Titove ulice i ove popularne pješačke zone sa Carine prema RK Zeničanka.

U izjavi za medije na današnjem druženje, autor knjige, Muhamed Ibrahimagić, je izjavio:

-Knjiga govori o mahalama Sejmen, te lokalitetima, Ćuprija, Odmut-Obala, Bilmišće, Jagnjišće i prostor uz ušće Babine rijeke. Knjiga ima negdje oko 1.300 imena, u sastavu porodica koje su u knjizi prikazane, njihov život, njihovo zanimanje, tegobe, veseli dijelovi u životu. To je ta ćuprija. Knjiga je posebna, jer u njoj postoje karte koje možda nikada do sada nisu objavljene, koje sam našao u katastru radeći kao inžinjer, sa fotografijama koje sam vadio iz svojih albuma, koje takođe nisu nikad objavljene. Na taj način htio sam da pokažem i kuće i porodice i njihova dešavanja.Kroz ovu knjigu mogu se vidjeti sve komšije moje, svi stanovnici od njihovih imena do njihovih zanimanja-, kazao je autor Ibrahimagić.

Izdvajam dio iz recenzije knjige, recenzenta Midhata Kasapa, citiram:

-Muhamed Ibrahimagić otvara vrata svake kuće u mahalama o kojima piše i upoznaje nas sa njenim stanarima, bez obzira da li su oni vlasnici, podstanari ili su ih u svoje kuće i/li pomoćne objekte smjestili dobri domaćini da im osiguraju krov nad glavom. Zbog obilja podataka, fotografija, karata, skica i interesantnih životnih priča, te načina na koji autor sve to iznosi, toplo preporučujem ovaj rukopis Muhameda Ibrahimagića za štampu i čitanje -, kraj citata

U četiri protekle srijede održano je druženje uz tri knjige i to:  Ibrahim Emić, „Putovanje u prošlost, od kasabe do grada“, Mirsad Đulbić, „Zenički leksikon“, Mirza Džananović, „ Grad u dimnjacima-urbanizacija Zenice od 1945. do 1990.godine“, te Josip Dujmović „Zenica blues-od Perviza do Arene“.

Za narednu srijedu, 09.9.2020.godine, najavljeno druženje uz monografiju „ČELIK ZAUVIJEK“,  autora pokojnog Branimira Tucakovića i koautora Mirnesa Huseinagića.

-ČUVAJMO ZDRAVLJE! POŠTUJMO PROPISANE MJERE ZAŠTITE U VRIJEME KORONA VIRUSA!

Tekst i foto galerija

E.Imamović



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno