Zenica

FOTO: Održano druženje uz knjigu Josipa Dujmovića „Zenica blues-od Perviza do Arene“

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

FOTO: Održano druženje uz knjigu Josipa Dujmovića „Zenica blues-od Perviza do Arene“ – Danas, 26.avgusta 2020.godine od 11 sati, ispred knjižare EN u Titovoj ulici broj 20 u Zenici, održano  je druženje uz knjigu Josipa Dujmovića „Zenica blues-od Perviza do Arene“

Ovo je četvrto druženje iz avgustovskog programa ZENICA 2020, KAFA UZ KNJIGU O ZENICI, koji su inicirali, osmislili i organizovali Midhat Kasap i Zuhra Bajramović-Halač.

Svake srijede u mjesecu avgustu 2020.godine, planirano je i održano druženje sa autorima i ljetnom oživljavanju Titove ulice i ove popularne pješačke zone sa Carine prema RK Zeničanka.

U izjavi za medije na današnjem druženje, autor knjige, Josip Dujmović, je izjavio:

– Ovo nije nikakav megalomanski, spektakularni program ili zamisao, ali je biserčić. Sjedite na ulici, na pješačkoj zoni, u blizini nekih bašti, kafanskih…U jednom prirodnom ambijentu urbane sredine i evo “brbljate” o nekim knjigama. Kada bi bilo puno više ovakvih sitnih, u organizacionom smislu nezahtjevnih programa, onda bismo mi govorili o pravoj velikoj, gradskoj kulturi, urbanizaciji…Nažalost, vjerovatno briga za egzistencijom i niz drugih problema ljude su malo uspavali ili nisu probudili u njima ambiciju, što je šteta, jer kultura se događa u pozorištu, u biblioteci, muzeju, galeriji, to je nedvojbeno. Ali onda mora biti desetine, ovakvih malih, pratećih događaja, i onda to čini cijelu sliku…

Trebalo je otkriti fotografije od šezdeset i neke godine, pokupiti nazive tih nekih ranih bendova, pa do današnjih  i knjiga se onda zove od Perviza do Arene. Nakon što se sakupe fotografije, drugi ogroman izazov je bio detektirati ko su ti ljud, recimo gledate sliku iz 1964. godine…trebalo je naći kako se ti ljudi zovu, potpisati ih i složiti ih i onda ide onaj tehnički dio. Trebalo je dobre tri godine da se ta knjiga uobliči. Zahvaljujući Gradskoj biblioteci u Zenici i njenom direktoru Harisu Abdagiću, koji je i sam cijenjeni muzičar, knjiga je tehnički i proizvodno urađena -, istakao je, pored ostalog, autor knjige “Zenica blues-od Perviza do Arene“,  te dodao da u knjizi postoji blizu 600 imena muzičkih umjetnika, abecedno posložena.

Izdvajamo dio iz recenzije knjige, recenzenta Seada Pašića, citiram:

-Zenica je proizvela mnogo vrijednih grupa i autora, ali nisu nikada mogli doći u centar pažnje zbog svog provincijalnog geografskog položaja. Ako nisi blizu mora, nećeš se okupati. To je bila kreativna tragedija za tadašnje stvaraoce, mada su neki Zeničani uspjeli i u širem geografskom okruženju, izdavali ploče i održavali koncerte. U knjizi „Zenica Blues-od Perviza do Arene“ sve se to navodi, pa neću da ponavljam narativ na koji Zenica i njeni stanovnici mogu biti ponosni -, kraj citata.

U tri protekle srijede održano je druženje uz tri knjige i to:  Ibrahim Emić, „Putovanje u prošlost, od kasabe do grada“, Mirsad Đulbić, „Zenički leksikon“ i Mirza Džananović, „ Grad u dimnjacima-urbanizacija Zenice od 1945. do 1990.godine“.

Za narednu srijedu 02.septembra, kako nam je saopšteno na ovom druženju, planirano je vanredno druženje ispred knjižare EN na Carini uz knjigu Muhameda Ibrahimagića „Ćuprija“, knjiga koja budi sjećanja i emocije na minula vremena i da se sazna više o mahali Sejmen, te lokalitetima: Ćuprija, Odmut-Obala, Bilmišće, Jagnjišće i prostor uz ušće Babine rijeke

-ČUVAJMO ZDRAVLJE! POŠTUJMO PROPISANE MJERE ZAŠTITE U VRIJEME KORONA VIRUSA!

Tekst, foto galerija i foto iz knjige

E.Imamović



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno