Zenica

FOTO: Održano druženje uz knjigu dr. Mirze Džananovića „Grad u dimnjacima“

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

FOTO: Održano druženje uz knjigu dr. Mirze Džananovića „Grad u dimnjacima“ – Danas, 18.avgusta 2020.godine od 11 sati, ispred knjižare EN u Titovoj ulici broj 20 u Zenici, održano  je druženje uz knjigu mladog dr.Mirze Džananovića „Grad u dimnjacima-Urbanizacija Zenice od 1945. do 1990.godine“.

Ovo je treće druženje iz avgustovskog programa ZENICA 2020, KAFA UZ KNJIGU O ZENICI, koji su inicirali, osmislili i organizovali Midhat Kasap i Zuhra Bajramović-Halač.

Naime, svake srijede u mjesecu avgustu 2020.godine, planirano je druženje sa autorima i ljetnom oživljavanju Titove ulice i ove popularne pješačke zone sa Carine prema RK Zeničanka.

U izjavi za medije, autor knjige, doc.dr.sc.Mirza Džananović je izjavio:

-Prilikom samog izbora teme ja sam se vodio emocijama, jer Zenica je moj grad, odrastao sam ovdje i to je sve utjecalo na neki način da se bavim ovom temom koja se tiče historije našeg grada za vrijeme socijalizma, odnosno kako se stvarao ovaj grad koji mi danas poznajemo. Knjiga je napisana prvenstveno na osnovu izvora iz NIPD “Naša riječ” Zenica. Radi se o listu koji izlazi već dugi niz godina i konstantno prati situaciju u Gradu Zenica i susjednim gradovima. Zaista je bio vrlo bogat materijal koji sam uspio iskoristiti i sastaviti ovu knjigu. Knjiga je na tržištu već dvije godine-, istakao je autor Džananović.

 

Izdvajamo dio iz recenzije knjige prof. dr.Faruka Kozića:

-Rukopis dr. Mirze Džananovića „Grad u dimnjacima-Urbanizacija Zenice od 1945. do 1990.godine“ predstavlja ozbiljan intelektualni i autorski poduhvat kojim se sa naučnog aspekta rasvjetljava razvoj Zenice u Bosni i Hercegovini i bivšoj državi. Djelo u formi pripremljenoj za štampanje sadrži ukupno 229 stranica. U tekstu su izložene ključne autorove postavke. Rukopis je struktuiran na logičan način…-.

Inače, ova knjiga predstavlja dorađen završni diplomski rad pod nazivom „Urbanizacija Zenice 1956-1990 (prema pisanju Naše riječi), odbranjen 21.11.2012.godine n a Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

Autor duguje najveću zahvalnost svojim roditeljima, kao i prof.dr. Salihu Jalimamu, koji je, na sebi svojstven način, ostavio snažan pečat na njegov cjelokupan dosadašnji rad i bez njegovih prijateljskih savjeta i upustava čitav proces bi imao drugačiji, sigurno, kako kaže autor, lošiji tok.

Za narednu srijedu u mjesecu avgustu, 26.8. planirano je druženje ispred knjižare EN na Carini uz knjigu Josipa DUJMOVIĆ: ZENICA BLUES, OD PERVIZA DO ARENE.

Iz organizacije ovih druženja poručuju:

-ČUVAJMO ZDRAVLJE! POŠTUJMO PROPISANE MJERE ZAŠTITE U VRIJEME KORONA VIRUSA!

Tekst i foto galerija

E.Imamović



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno