Ostali sportovi

FOTO: Održane 12. sportske igre paraplegičara i oboljelih od dječje paralize ZDK

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

FOTO: Održane 12. sportske igre paraplegičara i oboljelih od dječje paralize ZDK – Na Atletskom stadionu Kamberovića polje u Zenici, u organizaciji Udruženja paraplegičara i oboljelih od dječije paralize, održane su 12. Kantonalne sportske igre paraplegičara i oboljelih od dječije paralize ZDK.

Do sada najbrojnije igre okupile su 75 takmičara iz gradova Zenica, Doboj Jug, Vareš, Žepče, Kakanj, Zavidovići, koji su se takmičili u šahu, atletskom višeboju, te trkama u mehaničkim invalidskim kolicima.

Postignuti su zapaženi rezultati, te jedan od ciljeva koji ima zadatak da promoviše invalidski sport. Igre je otvorio Kantonalni ministar za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Nurđehan Šahinović, a takmičarima se obratila i sekretar Saveza POD FBIH Elvira Bešlija.
Istaknut ćemo neke pojedinačne pobjednike, prve među jednakim, po disciplinama i osvojenim prvim mjestima:

Srećko Jorgić, Žepče, trke 100,200,400 m 1 mjesto T-53
Talić Ređib, Zenica, trke 100,200,400 m 1 mjesto T-52
Rukib Škiljo, Doboj Jug, koplje disk, 1 mjesto F-54
Emilija Batarilo, Zenica, koplje,disk, kugla, 1 mjesto F-55
Topalović Sefija, Zenica, koplje,disk, 1 mjesto F-53
Đidić Samira, Zenica, čunj, disk 1 mjesto F-51
Pantić Drago, Vareš, disk, koplje, 1 mjesto F-37
Edib Skulić, Doboj Jug, disk, koplje, 1 mjesto F.53
Halid Bajramović 1.mjesto, Hukić Ibrahim 2., Skeleđija Jasmin 3.mjesto u šahu;

Kako je istakao Harun Aliefendić, predsjednik Upravnog odobra Udruženja paraplegičara i oboljelih od dječije paralize, organizovanje ovakvih sportskih igara pomogli su svi nivoi strukture vlasti, sponzori i drugi. Bitno je što su nadležni prepoznali vrijednost ovakvih događaja koji okupljaju osobe sa invaliditetom i svojom podrškom omogućili kontinuitet u organizaciji takmičenja.

Osobe s invaliditetom preko ovih igara uključuju se u aktivan život i pokazuju da baveći se sportom mogu da normalno žive.
Nakon završenih takmičarskih disciplina svi učesnici su uz prigodnu zakusnu sumirali utiske, svima su podjeljenje medalje za učešće, diplome pobjednicima u disciplinama i kategorijama, te kratko predavanje o značaju invalidskog sporta u samoj rehabilitaciji i inkluziji osoba sa invaliditetom.

Kako su, na kraju, istakli iz Organizacionog odbora 12.sportskih igara: „Naše zalaganje i prednost tradiciji održavanja sportskih igara i ove godine su pratili TV Zenica, FTV i ZENICABLOG, što daje i kvalitet promociji invalidskog sporta“.

E.Imamović
Foto Albert Dodik, Halid Bajramović i E.Imamović



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno