Zenica

FOTO: Održana tribina povodom Dana Bošnjaka “Sjećanje na Prvi bošnjački sabor”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Povodom Dana Bošnjaka i vraćanje nacionalnog imena Bošnjak, sinoć (30.09.2022.) je u prostrijama JU Muzej grada Zenice, a u organizaciji BZK „Preporod“ Zenica i BZK „Preporod“ ZDK organizovana tribina „Sjećanje na Prvi bošnjački sabor“ na kojoj su učestvovali sabornici: Amir Hodžić, Ragib Hadžić i prof. dr. Faik Uzunović. Govoreći o svojim iskustvima oko pripreme i odlaska na zasijedanje Prvog bošnjačkog sabora učesnici su iznijeli vlastita iskustva evocirajući uspomene na taj izuzetno važan i nezaboravan događaj u historiji Bosne i Hercegovine i bošnjačkog naroda.

Kako su sabornici naglasili dolazak iz Zenice u opkoljeno Sarajevo, tada najveći koncentracioni logor u svijetu, nije bio nimalo lahak i zahtijevao je korištenje helikoptera i drugih prijevoznih sredstava, kao i prolazak tik uz zone koje su bile pod neprijateljskom i četničkom kontrolom. Međutim, u tim trenucima se najmanje računalo na vlastiti život, jer je spas Domovine i nacionalnog ponosa bio iznad svega.

U svom uvodnom obraćanju ugledni zenički advokat Ragib Hadžić je nakon osvrta na nacionalnao stasavanje i period vlastite „izgubljenosti“ ukazao na probleme koji Bošnjake prate do dan-danas i koji zahtijevaju njihovu budnost i oprez. Nadovezujući se na prethodno navedeno prof.dr. Faik Uzunović je načinio hronologiju imena Bošnjak ukazujući na opasnosti koje Bošnjacima današnjice prijete kroz pogrešne formulacije i interpretacije bosanstva, dok se Amir Hodžić osvrnuo na govor Alije Isakovića i njegove svevremene poruke potencirajući važnost razlikovanja nacionalnog, građanskog i etničkog, ali i uvažavanja specifičnosti svakog identiteta, kako pojedinačnog tako i kolektivnog.

Uz nekoliko pitanja iz publike i zaključak da je Bošnjacima današnjice potrebno svojevrsno saborsko okupljanje oko jedinstvenih nacionalnih interesa bez obzira na sve razlike, tribina je okončana u nadi da će ista prerasti u redovnu godišnju manifestaciju povodom Dana Bošnjaka, jer svjedočenja ljudi koji su organizovali Sabor, učestvovali u njegovom radu i ostali upisani zlatnim slovima u historiji Bosne i Hercegovine i Bošnjaka zaslužuju posebnu pažnju i uvažavanje države i društva u kojem žive.

Moderator tribine je bio Midhat Kasap, a domaćini Armin Jašarević i Ajdin Huseinspahić.

PRESS PREPORODA

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno