Kultura

FOTO: Održana prva samostalna izložba Nejire Serdarević “Mahale”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Održana prva samostalna izložba Nejire Serdarević “Mahale” – U povodu obilježavanja Dana Bošnjaka Galerija „Preporod”  Zenica u okviru svojih planiranih aktivnosti za 2020.godinu, priredila je prvu samostalnu izložbu Zeničanke Nejire Serdarević “ pod imenom Mahale”.

Inače, Dan Bošnjaka je obilježavanje dana kada je Bošnjački sabor 27. i 28.9.1993.godine, odlukom sabornika vratio ime Bošnjak i Bosanski jezik.

Izložba je održana u Galeriji Muzeja grada Zenica, sinoć 28.9., u Sinagogi u dva dijela od 18 i 19 sati, zbog epidemiološke situacije.

Na izložbi se moglo vidjeti 35 slika, rađenih po motivima stare bosanske tradicije i prelijepih zeničkih sokaka i ulica, koje su mogle vratiti starije Zeničane u period kaldrme, sokaka i drugih starina.

-Ovo je dio mene, mene koji dolazim iz starog zeničkog naselja, iz Pišća i sve moje slike su protkane kvartovima, zato izložba i nosi taj naziv. Inače, slikam kanata, zeničke mahale, sve me podsjeća na Bosnu i Bošnjake. Na neki su me način prijatelji prisilili na ovu izložbu, s obzirom na to da slikam godinama, a ovo je bila prilika da svoje radove podijelim s javnošću i da se svi prisjetimo starih zeničkih kvartova  -, izjavila je Nejira Serdarević, za RTVZE .

Nejira Serdarević je rođena u Zeniica, gdje je završila osnovnu i srednju građevinsku školu, a potom i Pedagošku akademiju i stekla zvanje nastavnik matematike i fizike. Slikarstvom se počela baviti prije šest godina, učešćem na Likovnim kolonijama gdje je uz druge iskusnije slikare naučila tehnike boja, perspektive i proporcija. Motivi njenih slika su mahale, sokaci, kanate, kapije, pendžeri i sve ono što je podsjeća na njeno djetinjstvo, jer odrasla je u jednoj od zeničkih mahala, Pišće. Slika akrilikom na platnu, bojama nježnog tonaliteta, dajući svojim slikama osebujnost svog senzibiliteta prema okolini u kojoj živi, te njegujući tradiciju naše arhitekture. Nejira je društveno angažovana godinama u Preporodu, a sada je zamjenica predsjednice Galerije „Preporod „Zenica, objavljeno je o Nejiri u najavi ove izložbe.

E.Imamović

Foto Galerija „Preporod“



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno