Rekreacija

FOTO: Održana Prva Čolanova transferzala

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

FOTO: Održana Prva Čolanova transferzala – Raj za oči i dušu, snaga za pluća i krvotok

Zenica, 01.10.2017.g.- Lijepo vrijeme, sunčan dan, proridni ambijent za poželjeti, a ako se tome dodaju i sve zdravstvene pogodnosti višesatne šetnje na čistom zraku, onda je minula subota za učesnike 1. Čolanove transferzale od Postojna do Trišnjeve Glave bila ništa drugo do puni pogodak. 70-ak planinara iz planinarskih društava „Željezara“, njihove Sekcije iz Donje Gračanice, zatim „Tvrkovac“, „Tajan- Lisac“ i njihove Sekcije iz kompanije Arcelor Mittal i „Vedro, te zeničkih Bagijevaca iz Heca i lovaca Sekcije „Babino“, pri LD „Zmajevac“ moglo je, zajedno sa „Čolanovcima“, samo uživati u graničnim predjelima između Zenice i Kaknja. Šume, livade, potoci, pješačka staza „pod nogu“, zatim šadrvani, klupe, izvorišta pitke vode, lovačke kuće samo su dio su ukupnog prirodn og kolotira ovog dijela babinskog i brnjičkog kraja, kojim dominira Tvrtkovac, najviši vrh Zenice.

Start je bio u parku prirode na Postojnu, iznad sela Puhovca, koji je djelo vrijednih ljudi iz Eko Tvrtkovca, ali je ovdje do izrađaja došla njihova srćanost, razumijevanje i snažna podrška onome što činimo na promociji i afirmaciji ovog dijela zenice.

Hodati se nastavilo preko Ivnice do Markova kamena, dalje dovištem Lastavica do Jelice, a odatle u dvije grupe različitim starzama prema istom cilju- lovačkoj kući na Inišću, gdje je čekao grah (s mesom), osvježenje i druženje s srdačnim lovcima, što je krunisano programom dodjele zahvalnica organizatora svim učesnicima. Manja grupa fizički spreminijih pješaka otišla je i do Tvtkovca, a većina se spustila do stijene i izvora kod Numine kolibe, za koji mi tvrdimo da je zapravo i izvorište Babine rijeke. Završetak hodanja je bio u selu Trišnjeva Glava.

Za sve smo jako zahvalni još „Zenicatransu- prevoz putnika“ i samostalnoj zanatskoj radnji „Euro Copy“ na sponzorisanju Čolanove transfezale. Zahvalni smo autorima fotografija koje su potvda ovima riječima, lijepa uspomena i trag jednog vremena bovim generacijama.

Tekst: S. Gluhić

Foto: Učesnici transferzale



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno