Zenica

FOTO: Održana promocija Monografije šahovskog kluba “Napredak” Zenica

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

FOTO: Održana promocija Monografije šahovskog kluba “Napredak” Zenica – Večeras 05.1.2020. godine održana je promocija Monografije šahovskog kluba (u daljem tekstu ŠK) “Napredak” Zenica za period od 1996. do 2019.godine, autora Vincenca Šunjića. Promocija je održana u prostorijama KŠC “Sveti Pavao” Zenica uz pristojan broj prisutnih, među kojima su bili poznati šahisti, svećenici, društveno politički radnici i drugi.

Domaćini promocije bili su Vincenc Šunjić, autor monografije, don Josip Lubar, recenzent knjige, Davor Trogrančić, tajnik u klubu i Darko Popović, koautor, predsjednik ŠK „Napredak“ Zenica i u ulozi moderatora ove promocije.

Uvodničar Darko Popović je na početku pozdravio sve prisutne, a posebno predstavnike kantona, društveno političke radnike, predstavnike vjerskih institucija, kao i predstavnike HKD „Napredak“ Sarajevo.

-Riječ je o monografiji iza čijeg se naslova krije povijest šahovskog kluba „Napredak“ i svih njegovih članova, onih znanih, ali i onih koji su davno utonuli u zaborav. Monografija je svjedok natprosječnih rezultata kluba za ove 23 godine djelovanja -, istakao je Popović.

Popović nastavlja da je počelo sa prvim Uskrsnim turnirom 1993.godine u organizaciji šahovske sekcije HKD „Napredak“ Zenica, a 1996.godine idejom o formiranju šahovskog kluba, koji u ubrzo u djelo provode don Josip Lubar i pokojni Mijo Šantić. Udruženje građana Šahovski klub „Napredak“ je registrovano 27.6.1996.godine. Za prvog predsjednika izabran je inicijator i osnivač don Josip Lubar.

U toku izlaganja Popović je nabrojao mnoge uspjehe ŠK “Napredak“ u protekle 23 godine  postojanja, koji su obrađeni u knjizi.

Od 2012. do 2014.godine predsjednik kluba bio je Miroslav Šoko, a poslije toga Šoko je preuzeo funkciju predsjednika HKD „Napredak“ Zenica. Nakon povlačenja sa funkcije predsjednika ŠK „Napredak“, za novog predsjednika je izabran Darko Popović, potpredsjednik je Darko Jozić, a tajnik Davor Trogrančić.

Autor Vincenc Šunjić, veliki šahovski entuzijasta, kratko se osvrnuo na povijest pisanja ove monografije.

-Počelo je prije pet godina mojom ponudom Šoko Miroslavu, tadašnjem predsjedniku HKD „Napredak“, podružnica Zenica da izradim Monografiju kluba, čime sam htio dati svoj doprinos djelovanju i radu našeg kluba. Nakon podrške počeo je mukotrpan rad na prikupljanju dokumentacione građe iz raznih izvora.

Sve iz aktivnog djelovanja našeg kluba, u knjizi je poredano kronološki po rastućoj digresiji -, kazao je, pored ostalog, autor Šunjić, koji je istakao i nemjerljiv doprinos sadašnjeg predsjednika kluba, Darka Popovića na logističkoj podršci, pribavljanju desetine fotografija i mnogo dokumenata, ta na konačnom koncipiranju i tiskanju ove knjige. Autor se izvinuo za pogreške u knjizi nastale prilikom štampanja, ali i obećao da će iste biti ispravljene u njenom drugom izdanju.

Recenzent monografije, don Josip Lubar, ističe da je ova knjiga svjedokom natprosječnih rezultata ŠK „Napredak“ Zenica za protekle 23 godine postojanja, a koji su proistekli iz entuzijazma, ambicija, želje za uspjehom i kvalitete. Bivši dugogodišnji predsjednik kluba i recenzent knjige ističe:

-Kada činimo dobro bliži smo Bogu i bliži smo ljudima -, istakao je veoma nadahnuto don Josip Lubar, te nastavio: ovi neumorni šahovski entuzijasti odlučili su sabrati sve pozitivne i negativne činjenice, temeljito istražiti sve dostupne dokumente, konsultirati dostupnu literaturu iz ove oblasti vezano za ukupan rad i uspjehe ŠK „Napredak“ od osnivanja 1996.godine, pa sve do 2019.godine i javnosti predstaviti ovo kapitalno djelo. Ovdje se radi o monografiji, koja na oko 300 strana obrađuje šah kod hrvatske populacije, ali i pripadnika drugih naroda koji djeluju u klubu -, kazao je, između ostalog, don Josip Lubar.

U pauzama promocije prisutne su zabavljali gosti iz srednje Muzičke škole, a nakon promocije svi prisutni su počaščeni u holu KŠC „Sveti Pavao“ Zenica.

E.Imamović



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno