Zenica

FOTO: Održana promocija knjige Mirsada Đulbića „ZENIČKI LEKSIKON“

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U Muzeju grada Zenica večeras 21.februara 2020.godine održana je promocija knjige poznatog Zeničanina Mirsada Đulbića, „ZENIČKI LEKSIKON“, uz veliki broj prisutnih. Domaćini promocije bili su doc.dr.sc. Mirza Džananović, promotor i recenzet knjige, prof. Midhat Kasap u ulozi moderatora i promotora, te autor Mirsad Đulbić.

Kako je istakao u uvodu promocije, prof.Kasap, da je Zenica treći grad bivše nam države Jugoslavije, koja je dobila svoj Leksikon, nakon Zagreba (2006) i Sarajeva (2009).

Drugi od promotora, prof. Džananović ističe da Leksikone pišu timovi ljudi, dok je ovaj „Zenički leksikon“ napisao jedan čovjek što je svojevrstan podvig. On se divi Mirsadovoj energiji i velikoj volji da uradi ovo kapitalno djelo za Zenicu.

-Ovaj „Zenički leksikon“ predstavlja riznicu znanja o Zenici i zeničkom kraju i jedna topla priča o Zenici sa preko 500 različitih pojmova koji obuhvataju širok spektar naziva i objekata (toponimi, hidronimi, oronimi, spomenici i drugi objekti). Posebnu aromu leksikonu daju fotografije, karte, ilustracije i drugi prilozi koji omogućavaju lakše snalaženje u prostoru. „Zenički leksikon“ je nesumnjivo značajno djelo i svojevrsna riznica i i kolektivne memorije Zenice i zeničkog kraja za sve generacije čitalaca, te stoga čast mi je i zadovoljstvo preporučiti ovu knjigu široj javnosti -, kazao je, između ostalog, Džananović.

Na knjizi je rađeno cca osam i pol godina. Konsultovani su brojni jezički stručnjaci katedri za slavistiku i druge jezike pri odgonetanju značenja pojedinih naziva. U knjizi je cjelovito obrađeno 505 pojmova vezanih za Zenicu: sva sela, zaseoci i naselja, brda, planine, rijeke, potoci, polja, objekti, spomenici, skulpture, važniji događaji, institucije kulture, starija udruženja, starije i poznatije zgrade, industrija, ……

Kroz tekst su date 164 slike, uglavnom starije, od čega 101 u boji. Knjiga je u B-5 formatu (ISO), 296 stranica, 506 obrađenih jedinica, pisana maternjim jezikom, meki uvez.

Autor Mirsad Đulbić je svoje izlaganje započeo vezanim za današnji datum:

-Predstavljanje knjige je udešeno na Međunarodni dan maternjeg jezika, 21. februar, upravo radi toga, što je knjiga pisana maternjim jezikom autora. U toku pisanja knjige pitao sam stotine ljudi, instituta i katedri za slavistiku, radi tumačenja pojedinih naziva toponima u zeničkom kraju. Nisam se napatio, jer mi je taj posao pričinjavao radost. Ovo je moja 21. knjiga. Na njoj sam najduže radio. Razlog se vidi iz prethodnoi kazanoga. Mnogi autoriteti i “autoriteti” su objašnjavali nazive zeničkih toponima bez uporišta u zbilji nauke. To mi je uzelo mnogo vremena, jer ne želim kasnija okapanja oko tumačenja, koja sam dao.

Zahvaljujem se svima koji su svojim novčanim prilozima pomogli izdavanje ove knjige -, rekao je Đulbić.

Bilješka o autoru

-Autor knjige, Mirsad Đulbić, rođen je u Zenici 1946.godine gdje se i školovao. Završio je mašinski fakultet. Najveći dio radnog vijeka radio je u Željezari „Zenica“, na poslovima konstruktera, projektanta, upravnika, glavnog inženjera i glavno inženjera istraživača u Sektoru razvoja. Poslije ratnih zbivanja u BiH radi u Investiciono komercijalnoj banci d.d.Zenica. Razboljeva se krajem 1997.godine, te nakon liječenja ostaje u statusu paraplegičara. Od studentskih dana piše stručne članke i učestvuje na brojnim savjetovanjima i simpozijima energetike, mašinstva i inovacija, sa stručno-naučnim radovima, kojih je objavio više od 50 i više od 20 inovacija. Prvu knjigu „Biogas“ je izdao 1986. godine. Nakon nje je pripremio knjigu „Razvijanje plaštova limenih konstrukcija“. Slijedi izdavanje 18 brošura vezanih za razne male biznise, i prva knjiga namjenjena malim biznisima „Vodić malih poslova sa 1.000 ideja“, koja je do sada doživjela pet izdanja. Iako u invalidskim kolicima, za potrebe populacije osoba sa invaliditetom je preveo veći dio knjige „Da, ti to možeš, vodić za samopomoć osobama sa oštečenjem kičmene moždine“. Za istu populacije napisao je knjige „Mali biznisi za osobe sa malom i umjerenom mentalnom retardacijom“, „Mali biznisi za osobe sa invaliditetom“, „Fizioterapeutske vježbe za samopomoć paraplegičarima“ i knjigu „Omogućavanje pristupačnosti -, piše u dijelu biografije Mirsada Đulbića.

Prisutni su sa velikom pažnjom pratili večerašnju promociju, koju je autor protkao i sa humorom.

E.Imamović; foto: E. Imamović / H. Džonlić



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno