Biznis

FOTO: Održana  obuka „POKRENI SVOJ POSAO“ u sklopu projekta „iSKOraK – Partnerstvo za nova radna mjesta“

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U organizaciji Grada Zenica, Općine Breza i Zeničke razvojne agencije “ZEDA” uspješno je realizovana trodnevna obuka „POKRENI SVOJ POSAO“ u sklopu projekta „iSKOraK – Partnerstvo za nova radna mjesta“.

Na obuci je prisustvovalo 18 nezaposlenih osoba koje žele pokrenuti vlastiti posao, iz Općine Breza i Grada Zenica. Nakon završene edukacije, svi polaznici su stekli znanje i vještine za samostalno vođenje biznisa te su osposobljeni i za samostalnu izradu biznis plana. Polaznici edukacije će kroz svoj biznis plan ravijati, različite i inovativne poslovne ideje, a jedna od njih je proizvodnja prirodnih preparata, mlade Zeničanke Ajle Ibraković: ”Već dugo vremena razvijam svoju poslovnu ideju, te sam kroz ovu edukaciju došla na ideju i za razvijanje novih proizvoda. Posebno sam sretna zbog mentorstva koje ću dobiti i nakon završetka edukacije kao i savjeta u vezi marketinga i plasiranja proizvoda na tržište”.

U sklopu prvog Javnog poziva, bit će podržano 8 novih biznisa, 6 u Gradu Zenica i 2 u Općini Breza koji će dobiti novčanu podršku u iznosu do 9.800KM. Uslov za prijavu na bespovratni grant, pored redovnog pohađanja edukacije, bit će kvalitetno napisan biznis plan. Sva eventualno neutrošena finansijska sredstva bit će prebačena za sljedeći ciklus edukacija koji se očekuje početkom sljedeće godine.

Jedna od ideja koja sigurnim koracima ide ka realizaciji i osnivanju jeste ona koju razvija i dvadesetsedmogodišnji Emrah Osmančević a koji ističe sljedeće: “Obuka mi je pomogla da savladam osnove za vođenje vlastitog biznisa, kako ispravno postupiti prilikom izbora pravnog oblika te sam dobio i vjetar u leđa za dalji razvoj moje ideje. Sigurno ću aplicirati na ovaj bespovratni grant”.

Realizacijom ovog projekta bi se ostvario dugoročni održivi efekt procesa kreiranja institucionalne i sistemske podrške zapošljavanju mladih u Zenici i Brezi kroz stvaranje stimulativnog poslovnog okruženja, a koje će aktivno doprinositi povećanju novootvorenih poslovnih subjekata/radnih mjesta, ali i kontinuiranoj promociji mogućnosti prekvalifikacije u cilju povećanja šanse za zaposlenje, kao i razvoju poduzetništva i poduzetničkog obrasca ponašanja među nezaposlenim mladim ljudima sa naglaskom na teško zapošljive kategorije. Od novih 20 lokalnih partnerstava za zapošljavanje u BiH se očekuje da uspješno razviju lokalne inicijative za zapošljavanje, te omoguće obuku i prekvalifikaciju za najmanje 1600 nezaposlenih osoba, te da će najmanje 600 osoba biti zaposleno nakon obuke.

Obuka se implementira u sklopu projekta „iSKOraK – Partnerstvo za nova radna mjesta“ koji je odobren u okviru projekta „Podrška Evropske unije lokalnim partnerstvima za zapošljavanje – Faza II“ (LEP II) koji finansira Evropska unija (EU), a realizuje Međunarodna organizacija rada (MOR) u Bosni i Hercegovini (BiH). Uspostavom međuopćinskog partnerstva se nastoji direktno poboljšati inkluzivna poduzetnička infrastruktura i povećati broj novoosnovanih biznisa na području grada Zenice i općine Breza.

Kako je edukacija izgledala, možete pogledati u fotografijama ispod.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno