Zenica

Foto: Održana manifestacija „Majski zov slobode“

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Foto: Održana manifestacija „Majski zov slobode“- Danas je na Smetovima iznad Zenice održana manifestacija „Majski zov slobode“- 2016, obilježavanje godišnjice svih zeničkih brigada i drugih jedinica, a uz prisustvo nekoliko hiljada građana po toplom i veoma sunčanom vremenu.

Prethodno je, kao što smo već objavili, jutros ispred „Kamenog spavača“ kod Bosanke, krenula pješačenjem kolona prema Smetovima u kojoj su učenici, studenti, planinari, članovi boračkih udruženja i ostalih građana sa preko 350 učesnika i stigla je na odredište. Za najstarijeg učesnika pohoda proglašen je Zajko Šibonjić, a najmlađi su bili Lamija Šeper i Mak Imamović.

Manifestaciju “Majski zov slobode” je organizovao Gradski odbor za obilježavanje značajnih datuma 1992-1995.
Pored navedenog Smetovskog pohoda „Tragom oslobodilaca“, na Smetovima je održan sljedeći program, koji je počeo u 13 sati:
U prvom dijelu ceremonije obavljeno je polaganje cvijeća i odavanje počasti palim borcima odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. , kao i borcima NOR-a 1941-1945. Cvijeće su položile brojne delegacije.

Drugi dio manifestacije počeo je uz uvodnu najavu moderatora manifestacije, Sabine Kulenović, glumice BNP-a, te sjećanje na rahmetli Husejina Smajlovića, gradonačelnika Zenice uz učenje fatihe ili na neki drugi način.
Nastavljeno je prigodnm obraćanjem Jasmina Šarića, ratnog komandanta 329 i 303 viteške brigade Armije RBiH, koji je ukazao na značaj čuvanja sjećanja na herojske dane odbrane od agresije i najzaslužnije sinove Bosne ističući da su jedinice u Zenici formirane veoma brzo, te da građani mogu biti ponosni na njih.

Izveden je i bogat kulturno-umjetnički program uz orkestar „Rima bend“, vokalne soliste Nusretu Kobić i Omera Kadrića, saz Ahmed Turčinović, folklorni ansambl „Bosnia Folk“, te kazivanja glumice Sabine Kulenović.

Za građane je bio obezbjeđen besplatan prevoz do Smetova, a za učesnike marša i goste, topli napitci i ručak. Scenarij i režija bila je od strane Faruka Kadrića, člana UO BZK „Preporod“ Zenica.

E.Imamović za Zenicablog



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno