Ostali sportovi

FOTO: Održana 19. Premijer liga za žene i 20. Premijer liga za muškarce u šahu za 2022.

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U periodu od 10. 09. do 18. 09. 2022. godine, u organizaciji Šahovske Unije Bosne i Hercegovine i tehničkim organizatorom – Šahovski savez Republike Srpske održana je 19. Premijer liga Bosne i Hercegovine za žene, te 20. Premijer liga Bosne i Hercegovine za muškarce, saopštio nam je Dino Marković DA, jedan od sudija na ovom takmičenju. Premijer liga BiH se održavala u Neumu, Hotel „Zenit“.

Na ligi su učestvovali i zenički igrači, kao i jedan klub iz Zenice.

Tempo igre je bilo 90 minuta + 30 sekundi za svaki odigrani potez počev od prvoga, a turnir se igrao po Bergerovom sistemu (svako sa svakim). Rejtingovat će se kod FIDE za Standard rejting listu.

Ženska Premijer liga Bosne i Hercegovine je trajala kraće u odnosu na mušku. Trajala je do 12. 09. 2022. godine.

Ekipa ŠK „Napredak“ Zenica je nastupala na 19. Premijer ligi BiH za žene.

Na kraju, nakon tri završena kola, ekipa je zauzela treće mjesto. Za ŠK „Napredak“ Zenica igrali su: WGM Maja Veličkovski-Nejković, Milica Popadić, Milanka Tomić Milanka i Adna Kos.

Prvo mjesto zauzela je ekipa ŠK „Rudar“ Prijedor, a drugo mjesto zauzela je ekipa ŠK „Hrasno-Busovača“ Busovača.

Pored ekipe ŠK „Napredak“ Zenica, na Premijer ligi Bosne i Hercegovine uzeli su učešće i sljedeći igrači iz Zenice: IM Goran Trkulja, FM Adnan Kobaš i Dino Marković. Takođe, Zeničanin Emir Dizdarević je nastupao za ŠK „Napredak“ Sarajevo, sa kojim je osvojio peto mjesto.

Dino Marković je bio sudija na Premijer ligi BiH i pobrinuo se da partije proteknu u najboljem redu.

Pored Markovića, sudije na Premijer ligi Bosne i Hercegovine bili su: IA Vlado Stojanović (glavni sudija), IA Boris Budimir, NA Ivo Petrović i NA Stanko Čurčić. Dino Marković ima sve norme ispunjene za FA (FIDE arbitra), te čeka seminar kako bi nakon polaganja dobio i zvanično titulu FA.

IM Goran Trkulja ove godine je igrao za ŠK „Sarajevo“ Sarajevo. Šahovski klub „Sarajevo“ važilo je za jednog od glavnih favorita ove godine u osvajanju Premijer lige Bosne i Hercegovine, te do posljednjeg kola se i borio tako. Na kraju se ekipa morala zadovoljiti za trećim mjestom.

FM Adnan Kobaš je imao nešto teži zadatak ove godine na Premijer ligi, s obzirom da se ŠK „Hrasno-Busovača“ Busovača borila za opstanak. Na kraju je klub zauzeo 8. mjesto, a kod Kobaša se mora posebno istaći pobjeda nad jakim IM Vladom Jakovljevićem.

Dvadeseta Premijer liga Bosne i Hercegovine se sastojala od devet ekipa i liga se igrala po Bergerovom sistemu (svako sa svakim – 9 kola).

Za kraj treba spomenuti da će u 2023. godini ekipa ŠK „Napredak“ Zenica nastupati, takođe i u muškoj konkurenciji u Premijer ligi Bosne i Hercegovine, s obzirom da je ove godine na Prvoj ligi Šahovskog saveza Herceg-Bosne ekipa zauzela prvo mjesto.

Konačan plasma u Premijer ligi Bosne i Hercegovine za muškarce:

Prvo mjesto ŠK „Bosna“ Sarajevo, drugo mjesto ŠK „Bjelašnica“ Pazarić, treće mjesto ŠK „Sarajevo“ Sarajevo, četvrto ŠK „Igman“ Konjic, peto ŠK „Napredak“ Sarajevo, šesto ŠK „Široki Brijeg“, sedmo ŠK „Bihać“, osmo ŠK „Hrasno-Busovača“ Busovača, deveto ŠK „Jedinstvo 1954“ Brčko.

Pored ŠK „Napredak“ Zenica, Premijer ligi BiH u 2023. godini su se pridružili još ekipe: ŠK „Cazin“ Cazin i ŠK „Šamac“ Šamac, dok su ekipe ŠK „Jedinstvo 1954“ Brčko i ŠK „Hrasno-Busovača“ Busovača ispale, te i TŠK „Sloboda“ Tuzla, koja je radi financijske situacije bila primorana da ove godine ne učestvuje na Premijer ligi BiH.

E.Imamović

Foto D.Marković/B.Budimir/M.Sulejman



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno