Zenica

FOTO: Održan simpozij “100 godina od rođenja akademika Kemala Kapetanovića- zadužbina koja obavezuje”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U okviru obilježavanja Dana Univerziteta u Zenici, a u organizaciji Univerziteta u Zenici i BZK Preporod danas je u prostorijama Metalurško-tehnološkog fakulteta održan Simpozij „100 godina od rođenja akademika Kemala Kapetanovića – Zadužbina koja obavezuje“.

Simpozij je održan u dva dijela. U uvodnom dijelu izlagači su govorili o liku i djelu akademika Kemala Kapetanovića, dok je u drugom dijelu Simpozija fokus bio na radu Instituta „Kemal Kapetanović“, njegovoj prošlosti, sadašnjosti i budućim perspektivama.

Rektor Univerziteta u Zenici prof.dr.sc. Jusuf Duraković u svom uvodnom obraćanju kazao je: „Ovaj Simpozij ima tri dobra razloga zašto ga treba organizovati. Prvi razlog jeste sjećanje na akademika Kemala Kapetanovića. Veliko je to ime, ne samo za Bosnu i Hercegovinu, nego i šire. Drugi razlog jeste taj što je Kemal Kapetanović vezan za Institut koji se sada nalazi u veoma teškoj situaciji. Grad Zenica je poznat po Institutu i ne smijemo dovesti u pitanje naučno-istraživački rad na našem Institutu. Treći motiv za organizovanje ovog događaja jeste da je ovo prilika za druženje ljudi.“ Rektor je istakao i sljedeće: „Prilikom moje kandidature na funkciju rektora, prva tačka bila je upravo plan i razvoj Instituta. Institutu treba pomoći, kako društvena zajednica tako i kompletan Univerzitet, Osnivač i građani Zenice.“

„Sjećanje na velike ljude ima za cilj afirmaciju njihovih djela, vrijednosti kojima su oplemenili sredinu u kojoj su radili i živjeli. Tim ljudima posebno trebamo biti zahvalni. Oni iza sebe ostavljaju neizbrisive tragove, ostavljaju velika djela, jačaju institucije, žive za ideju i slijede ideale. Jedan od velikih ljudi kojima dugujemo ogromnu zahvalnost jeste akademik Kemal Kapetanović.“, u svom uvodnom obraćanju kazao je prof.dr.sc. Ajdin Huseinspahić, predsjednik BZK Preporod.

U ime Vlade Zeničko-dobojskog kantona prisutnima se obratio prof.dr.sc. Spahija Kozlić, ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona.

U uvodnom dijelu, o liku i djelu govorili su: dr.sc. Seid Kapetanović, sin Kemala Kapetanovića, te dr.sc. Amir Ismić i dr.sc. Milenko Rimac.

Nakon uvodnih obraćanja uslijedio je naučno-stručni dio skupa na kojem su govorili: doc.dr.sc. Mustafa Hadžalić na temu „Prioriteti i novi izazovi Instituta ″Kemal Kapetanović u Zenici“, prof.dr.sc. Faik Uzunović na temu „Međunarodni aspekti rada akademika Kemala Kapetanovića“, prof.dr.sc. Mirsada Oruč na temu „Razvoj materijala i tehnologija na Institutu „Kemal Kapetanović” Univerziteta u Zenici i rektor Univerziteta u Zenici, prof.dr.sc. Jusuf Duraković na temu „Institut Kemal Kapetanović: jučer, danas i sutra“.

Jedan od zaključaka sa današnjeg Simpozija jeste da će biti formirana radna grupa sačinjena od stručnjaka koji će izvršiti analizu trenutnog stanja i mogućih potencijala Instituta Kemal Kapetanović, te dati konkretan prijedlog o tome u kom smjeru treba ići razvoj Instituta.Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno