Kultura

FOTO: Održan koncert ansambla “Cellissimo” u Zenici

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U subotu se ansambl mladih violončelista “Cellissimo” u prepunoj sali Bosanskog narodnog pozorišta prvi put predstavio zeničkoj publici.

Ansambl je oformljen od strane Udruženja za razvoj muzičke umjetnosti i pedagogije “Strings Attached Sinfonietta” čiji je rad usmjeren na unapređenje muzičke edukacije, s naglaskom na kreiranje mreže muzičkih škola na svim nivoima obrazovanja, kao i njihovih učenika i nastavnika.

Ansambl “Cellisimmo” čini grupa nadarenih učenika i učenica iz nekoliko muzičkih škola u Bosni i Hercegovini, uključujući Osnovne muzičke škole “Mladen Pozajić”, Osnovne muzičke škole “Ilidža”, Osnovne muzičke škole “Zenica”, Osnovne glazbene škole “Ivan pl. Zajca”, Srednje muzičke škole “Sarajevo” i Srednje muzičke škole “Zenica”.

Posjetioci su svojim aplauzom i ovacijama izrazili oduševljenje koncertom. Mentorica i voditeljica ansambla Belma Alić, ponosno je izjavila: “Vidjeti tako talentovani ansambl, koji predano sa velikom strašću uči i vježba, zaista je nešto posebno. Ansambl ‘Cellissimo’ donosi svježinu klasične muzike, i nadam se da će publika pratiti njihov rast i razvoj kroz buduće nastupe.”

Izvođači na koncertu bili su Ada Cucak, Ahmed Pelidija, Ajna Bučo, Asja Ćenanović, Bakir Smajlović, Bor Kapetanović, Emina Taso, Ernest Ovčina, Faris Delić, Iman Đipa, Imran Šehalić, Irfan Bičakčić, Jan Prus, Mateo Jerkić, Mesud Musić, Mia-Lorena Rizvić, Naida Huseinagić, Nejra Hrnjić, Omer Fejzagić, Petra Žontar, Safija Softić, i Uma Mešinović. Violinistkinja Farah Sijarić predstavila se kao posebna gošća na koncertu s izvedbom kompozicije Schön Rosmarin F. Kreislera za violinu i gudački kvartet.

Ansambl “Cellissimo,” uz podršku svojih profesorica Anele Dervišević, Dijane Pelidije, Diane Bahtić, Merime Medžić i Nejle Komar, te gudačkog kvarteta “SA Sinfonietta,” na koncertu izveo je raznovrstan program koji je obuhvatio klasike i savremene kompozicije, uključujući djela kao što su Labud C. Saint-Saënsa, Veseljak G. Grečaninoav, Matchbox – Boogie, Valcer br. 2 D. Šostakoviča i mnoge druge. Publika je bila očarana.

Projekat “Cellissimo” podržan je od strane Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo i Centra za muzičku edukaciju Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu.

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno