Zenica

FOTO: Održan i peti program „Kulturno kreativno ljeto u Zenici“ sa knjižarom „EN“, gostovala Nisveta Kozlić

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

FOTO: Održan i peti program „Kulturno kreativno ljeto u Zenici“ sa knjižarom „EN“, gostovala Nisveta Kozlić- Danas, 15.7.2021.godine, od 10 sati održan je peti, ovogodišnji,  program iz manifestacije „Kulturno kreativno ljeto u Zenici“, program  “Na nama svijet ostaje”,  sa knjižarom „EN“ u Titovoj ulici broj 20.

U današnjem programu gostovala je Nisveta Kozlić, poznata i nagrađivana zenička odgajateljica i kreativka.

Dobitnica je godišnje nagrade za „Najinovativniju odgajateljicu u BiH“ u 2018.godini.

Gosti programa bila su djeca iz obdaništa “Pčelica” i “Sindibad”, koja su se danas upoznala sa sadržajem teta Nisvetine knjige “Leptir – priče o nevidljivim krilima” i njenih knjiga od platna.

I današnje druženje ispred knjižare EN bilo je zanimljivo, vedro i veselo i to se najbolje vidi u foto galeriji.

Sama autorica i današnja gošća iskazala je zadovoljstvo što je imala priliku da se druži sa djecom i da im približi knjigu na najljepši način

 

Kako nam reče autorica, knjiga „Leptir-priče o nevidljivim krilima“  je nastala iz prakse u radu sa dječakom Ismailom Zulfićem iz Zenice, koji je rođen bez ruku, ali kroz prizmu diskriminacije, poteškoća i nerazumijevanja bh. društva koje još nije zrelo da prihvati drugog i drugačijeg, te nastavlja:

– Jednostavno, sve te događaje sam pretočila u priče i sačuvala od zaborava. Ovo je jedna lijepa aktivnost koja ima za cilj da djeci približi knjigu. Postoji nešto što se zove „efekat leptira“, a to je da jedan mali zamah leptirovih krila na jednom dijelu svijeta, može da napravi tornado na drugom. Inspirativna priča o dječaku je odjeknula daleko i poslala pozitivnu poruku koliko je važna rana intervencija u životu djece -, istakla je Nisveta za medije, te nam,na kraju, reče, da je žalosno da u Bosni i Hercegovini samo 17% djece pohađa vrtiće, a posebno su oštećena djeca iz ruralnih područja, te djeca sa poteškoćama u razvoju.

Prenosimo i dio dojma o knjizi i Merime Handanović, citiram:

-Ne dešava se tako često u bošnjačkoj i bosanskohercegovačkoj književnosti da nastane knjiga priča za djecu koja šalje univerzalnu poruku o Drugom, Drugačijem i neprihvaćenom kroz sasvim novi, s razlogom stvoreno svijet, u kojem se prikazuje mjesto za svakoga u vremenu kada hiperprodukcija uzima danak nad jednostavnim i svakodnevnim ljudskim vrijednostima. Knjiga „Leptir-priče o nevidljivim krilima“ Nisvete Kozlić, najmlađe čitatelje i njihove roditelje vodi u neki drugi svijet putovanja, poput onog koji kreće od Asteroida B612, pa kroz svemir, pružajući poruke o životu koje dovedu u pitanje sve predrasude s kojima smo živjeli i sva promišljanja o ljudskoj nejednakosti. Stoga, ova knjiga postavlja najvažnija pitanja o istinskim vrijednostima naših života i nesumnjivo donosi ogromno blago savremenoj bošnjačkoj i bosanskohercegovačkoj književnosti za djecu, kakvo vam nije povjereno na čitanje bar posljednje dvije decenije -, kraj citata.

Inače, cijeli program manifestacija je inicijativa, zamisao i u organizaciji Midhata Kasapa, bibliotekara i animatora kulturnih programa  i Zuhre Bajramović-Halač, vlasnice knjižare „En“ u Titovoj ulici u Zenici.

Ovo je planirano druženje sa zanimljivim gostima, te ljetnom oživljavanju Titove ulice i ove popularne pješačke zone sa Carine prema RK Zeničanka.

Zeničko kulturno kreativno ljeto nastavlja se ove subote, 17.7. od 10,30 sati i biće predstavljena dva autora knjiga za odrasle, profesor Taib Spahić sa zbirkom poezije „Stega ega“, te Seid Imamović, aforističar i književnik.sa svojom četvrtom knjigom „Tajna ikindijske stijene“-priče iz Vranduka i druge priče.

-Dobro nam došli na sva druženja, koja će ostati da žive u nezaboravu -, objavili su na oficijelnoj facebook stranici knjižare „En“ u Zenici.

Tekst i foto galerija

E.Imamović



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno