Zabava

Foto: Održan Festival sevdaha Vranduk – Zenica

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Održan Festival sevdaha Vranduk – Zenica 2016 – Uokviru  kulturno-zabavne manifestacije X Dana sevdaha „Vranduk-Zenica 2016“ u dobrano popunjenoj Vrandučkoj tvrđavi i po ugodnom vremenu, održan je festival sevdaha „Vranduk –Zenica 2016“. Ovo je bio prvi dio ove tradicionalne manifestacije, koja ove godine bilježi svoje deseto održavanje.

Inače, manifestacija je održana u organizaciji Udruženja sevdalija „Biseri sevdaha“ iz Zenice, čiji je predsjednik Avdo Ismić i ujedno izvršni producent ovog festivala.

Ovogodišnji 10.Festival bio je svečanog-revijalnog, a ne takmičarskog karaktera sa učesnicima nekih od dosadašnjih pobjednika festivala u Vranduku i drugih, a to su: Zanin Berbić, Mirela Beganović, Selma Plančić, Nermin Handžić, braća Tokolić, Emina Hrustić i još nekoliko mladih i talentovanih izvođača sevdalinke iz Tešnja, Viteza, Zenice, Busovače, a specijalni gosti festivala bili su Beba Selimović, Nusreta Kobić i Pero Gudelj.

Voditelj programa bio je Enver Šadinlija, koji je u toku večeri posjetio prisutne na dosadašnje pobjednike festivala, te specijalne goste dosadašnjih festivala sevdaha  u Vranduku.

Izvođače je pratio zenički orkestar „Rima band“ iz Zenice i harmonikaš Pero Gudelj, vlasnik FIS-a Vitez.

Ambijent  u tvrđavi drevnog kraljevskog grada Vranduk  predstavlja poseban ugođaj za posjetioce, a održani muzički program i sveukupni ambijent daju dodatni poticaj za afirmaciju historijskog kraljevskog grada Vranduka kao izuzetne turističke destinacije.
Uprkos ovom teškom vremenu ova manifestacija je uspjela zadržati svoju tradiciju, mada su mnoge, sa daleko dužom tradicijom, organizaciono ugašene, što je garant da bi manifestacija Dani sevdaha „Vranduk-Zenica“ mogla u budućnosti postati istinski kulturni brend ovog grada.

U dane 16. i 17. 07. 2016.godine ispred tvrđave Vranduk održan je Etno festival „Vranduk 2016“ sa izložbenim salonom Udruženja, rukotvorine, suveniri, nošnja, stari zanati, gastro ponuda i drugo.

Održana manifestacija Dani sevdaha sa festivalom ima za cilj oživljavanje, baštinjenje, spašavanje od zaborava kulturnog naslijeđa i tradicije naroda BiH, posebno pjesme sevdalinke, izuzetno vrijednog autentičnog bosansko-hercegovačkog muzičkog kulturnog naslijeđa, afirmaciju starog grada Vranduka i tvrđave Vranduk kao izuzetne turističke destinacije,
Nastoji se da manifestacija u budućnosti iznjedri pjesmu u duhu sevdaha koja će ući u antologiju BH sevdalinke koja pjeva o Vranduku i Zenici.

Na kraju manifestacije uslijedila je dodjela zahvalnica zaslužnim za održavanje ove tradicionalne manifestacije.

Generalni pokrovitelj manifestacije bio je Grad Zenica, koji pruža finansijsku i svaku drugu podršku za održavanje ove lijepe tradicije, pokrovitelji ministarstvo kulture i sporta ZDK, BH Telekom, Askokomerc d.o.o. Nemila, sponzori Almy d.o.o.Zenica, FIS d.o.o.Vitez, cvjećara „Orhideja“ Zenica, ZIM Zenica, mesarski obrt „Bilić“ Zenica.

Medijski pokrovitelji su bili Rtvze, Naša riječ, Zenicablog i drugi mediji…

Drugi dio festivala „Vranduk-Zenica 2016“ održat će se dana 17.09.2016.godine u 19 sati u BNP-u u Zenici, kao drugi dio svečanosti povodom desetogodišnjice održavanja manifestacije Dani sevdaha „Vranduk-Zenica 2016“ sa sljedećim programom:

-Veče sevdaha i folklora „Pjesmom i igrom kroz Bosnu i Hercegovinu“ uz učešće nekih od dosadašnjih pobjednika Festivala sevdaha i doajena pjesme sevdalinke, Nedeljka Bilkića iz Beograda

-Dokumentarni film „Sevdah na Vranduku“.

Tekst i foto: E. Imamović



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno