Zenica

FOTO: obilježena godišnjica Zeničke rezolucije iz 1942.

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:
FOTO: obilježena godišnjica Zeničke rezolucije
26.05.1942. grupa od 27 zeničkih uglednika potpisala je ovu rezoluciju kojom se žestoko usprotivila fašističkoj NDH vlasti tog vremena i zaštitila svoje komšije rome od sigurne smrti, kako su im nacisti tada presudili, da ih transportuju u logor Jasenovac.
Doc. dr. Mevludin ef. Dizdarević kao autor djela o “Zeničkoj rezoluciji” održao je   riječ i upoznao auditorij o tadašnjim dešavanjima i uzrocima donošeja rezolucije.
Gradski viječnik Asim Musić, pripadnik romske populacije, evocirao je uspomene na svog rahmetli djeda koji mu je još kao malome govorio kako su njih rome od sigurne smrti spasile njihove komšije muslimani.
Zahtijevat ću od gradskih vlasti da se pojedine ulice nazovu po imenima potpisnika rezolucije ali i po samoj rezoluciji.
Na kraju prisutne je svojim detaljnim govorom, koji je imao historijsku analizu ove rezolucije, profesor Mustafa Spahić Mujki informisao i kao uvijek jasno govorio o vjeri i politici.
Moderator ove ramazanske tribine bio je glavni imam MIZ Zenica Jakub ef. Salkica.
Bilal Isaković
Imltv.press


Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno