Zenica

FOTO: Obilježena 820. godišnjica potpisivanja Bilinopoljske izjave

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U parku Kulina bana na Bilinom polju, povodom obilježavanja 820. godišnjice od potpisivanja Bilinopoljske izjave te 12. aprila – Dana oslobođenja Zenice u Drugom svjetskom ratu, održana je manifestaciju pod nazivom “Tragovima prošlosti u ljepšu budućnost” u organizaciji Foruma građana Zenice.

Tom prilikom je historijski čas održao kustos Muzeja grada Zenica Vernes Menzilović, a za najuspješnije literarne i likovne radove na konkursu “I stiže proljeće u moj grad” zeničkim su osnovcima podijeljene nagrade i priznanja. Najuspješniji učenički radovi bili su i izloženi u parku Kulina bana.

-Bilinopoljska izjava je svojevrstan diplomatski korak, svojevrstan međunarodni akt za to vrijeme, koji je na neki način odredio daljnju sudbinu srednjovjekovne bosanske države. Bosanski ban Kulin je Bilinopoljskom izjavom, na neki način, priznao postojanje bogumilskog učenja, koje je katolička Evropa smatrala heretičkim učenjem. S druge strane, i dolazak Papinog izaslanika na ovo područje značilo je da je srednjovjekovna bosanska država i njen vladar ban Kulin zaista jedan ugledan vladar te države – naglasio je Menzilović.

Potpisivanjem Bilinopoljske izjave 8. aprila 1203. godine, Kulin ban i straješine Crkve bosanske odrekli su se hereze te potvrdili kako će se pridržavati propisa Rimske crkve, čime su izbjegli rat te razaranja.

-Kulin ban je odricanjem od hereze napravio jedan diplomatski korak. Znao je da u to vrijeme neće moći da se odupre nasrtajima koji su prijetili, a s druge strane, nakon što je dao izjavu da se odriče hereze, on je i dalje nastavio sa svojim učenjem, odnosno bogumili su na ovom području, srednjovjekovne bosanske države, i dalje opstali sve do pada države pod osmansku vlast 1463. godine – naveo je Menzilović.

Značajan datum za Grad Zenicu, dodao je, svakako je i 12. april 1945. godine, kada je taj grad oslobođen od “fašista i okupatora”.

-Sedamdeset osam godina poslije mi i dalje moramo da baštinimo tu kulturu sjećanja. To je period masovnog stradanja stanovništva naše zemlje. Jugoslavija je pretrpila ogromne gubitke, ali Bosna i Hercegovina je pretrpila najveće gubitke i najveća stradanja u periodu tog, četverogodišnjeg rata – kazao je Menzilović.

Predstavnik Foruma građana Zenica Faruk Kadrić naglasio je kako je ova manifestacija praktično “spoj prošlosti, sadašnjosti i za ljepšu budućnost”.

-Dakle, imamo priliku da se upoznamo sa Bilinopoljskom izjavom i šta ona znači sa stanovišta državnosti BiH, prošlosti BiH, ali i prošlosti našeg grada – kazao je Kadrić.

Napominje kako su mladi koji su sudjelovali na konkursu “oslikali i opjevali grad i proljeće u Zenici”.

Nagrađeni literarni radovi: 1. Nagrada Ajla Topčić  (“OŠ “Musa Ćazim Ćatić” – PŠ Blatuša), 2. nagrada Emil Sedić  (“OŠ Musa Ćazim Ćatić”), 3. nagrada Lena Alispahić (OŠ “Vladimir Nazor”). Nagrađeni likovni radovi: 1. nagrada Nejla Smriko (OŠ “Ahmed Muradbegović” Stranjani), 2. nagrada Arman Bajramović (Katolički školski centar „Sv. Pavao“), 3. nagrada Nejra Ščetić “OŠ “Mak Dizdar”).Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno