Zenica

FOTO: Obilježena 25. godišnjica 7. muslimanske viteške oslobodilačke brigade

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

FOTO: Obilježena 25. godišnjica 7. muslimanske viteške oslobodilačke brigade – U sportskoj dvorani Bilmišće u Zenici svečanim programom danas 17.11. obilježena je 25. godišnjica 7. muslimanske  viteške oslobodilačke  brigade koja je osnovana je 17. decembra 1992. godine. Centralna manifestacija je održana uz brojne zvanice iz društveno- političkog, vojnog, vjerskog života, porodica šehida, RVI, demobilisanih boraca i drugih građana.

Na početku je proučeno nekoliko sura iz Kur’ana Časnog,  a prvi se prisutnim obratio Amir Kubura, predsjednik Udruženja 7.Muslimanska brigada i jedan od ratnih komandanata 7.Muslimanske, koji je, pored ostalog, rekao:

-Posebna mi je čast i jako mi je drago što su danas ovdje sa nama brojni gosti. Svima vam se zahvaljujem što ste došli da zajedno osvježimo sjećanje na herojsku  7. muslimansku. U to ime čestitam vam 25. godišnjicu 7. muslimanske viteške oslobodilačke brigade. Nakon toga prisutnim su se obratili i Ahmet ef. Adilović, muftija travnički, Miralem Galijašević, premijer ZDK, Salko Bukvarević, ministar za boračka pitanja FBiH i izaslanik bošnjačkog člana Predsjedništva Bakira Izetbegovića.

U muzičkom dijelu nastupili su sa nekoliko ilahija i kasida Armin Muzaferija i Mustafa Isaković. Na kraju dovu na bosanskom jeziku proučio je Sulejman ef. Čeliković. U drugom dijelu svečanosti proučen je Jasin i položeno cvijeće na spomen obilježju Šehidima  7.MVO brigade u kasarni „7.Muslimanska brigada“, u kojoj je bila komanda i sjedište brigade. Na kraju svečanim ručkom završena je ova manifestacija.

U sklopu obilježavanja 25. godišnjice od osnivanja Sedme muslimanske viteške oslobodilaćke brigade, Udruženje Sedme muslimanske brigade posjetilo je i Mezarje Kovači gdje su odali počast svim šehidima, generalu rahmetli Rasimu Deliću i rahmetli predsjedniku Aliji Izetbegoviću. Sedma Muslimanska brigada pripadala je 3. korpusu Armije BiH, a Odlukom Predsjedništva RBiH 11. maja 1995. godine dodijeljen joj je počasni naziv viteška. Kroz Sedmu je prošlo 6.380 boraca iz cijele Bosne i Hercegovine.

Tekst i foto E.Imamović



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno