Zenica

FOTO: Obilježen Dan šehida grada Zenice

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

FOTO: Obilježen Dan šehida Grada Zenice – Danas 05.juna 2020.godine u Zenici je obilježen Dan šehida Grada Zenice, po prvom poginulom zeničkom borcu-šehidu ARBiH, Semiru Arnautu, koji je poginuo na današnji dan 1992.godine.

Na spomen-obilježju “Kameni spavač” odana je počast šehidima, poginulim borcima grada Zenice i civilnim žrtvama rata.

Prema programu ove manifestacije u 9,30 sati proučen je tevhid i dova od strane imama Medžlisa Islamske zajednice Zenica.

Uslijedilo je prigodno obraćanje prisutnim hafiza mr. Enesa ef. Beganovića, imama čaršijske Sultan-Ahmedove džamije u Zenici i Nihade Husejnagić, predsjednice organizacije porodica šehida i poginulih boraca (PŠ i PB) “Zlatni Ljiljani” Grada Zenica.

-Šehidi su založili svoj život u odbrani tih najčasnijih vrijednosti. Za ovakve šehide Allah, dž.š., u Kur’anu časnom kaže: Nikako ne smatraj mrtvima one koji su na Allahovom putu izginuli! Ne, oni su živi i u obilju su kod Gospodara Svoga. Šehidi idu u Džennet, oni su u društvu Allahovih poslanika i Allahovih miljenika, njima su svi grijesi oprošteni osim materijalnog duga prema drugim ljudima koji trebaju izmiriti njihovi nasljednici -, dio izlaganja hafiza mr. Enesa ef. Beganovića.

– Koristim priliku da vam se zahvalim što ste svojim prisustvom uveličali ovaj današnji dan i da se sjetimo tih velikih, hrabrih i odlučnih ljudi, koji su znali zašto žive i zašto se bore. 924 šehida grada Zenice, čija su imena ispisana na ovom spomeniku, svjedoči da je Zenica imala i ima najbolje sinove. Zahvalni smo ljudima koji i danas pamte žrtve šehida i rade na poboljšanju našeg statusa – kazala je, pored ostalog, Nihada Husejnagić, predsjednica organizacije porodica šehida i poginulih boraca “Zlatni Ljiljani” Grada Zenica.

Nakon toga uslijedilo je polaganje cvijeća na spomen obilježju „Kameni spavač“, a cvijeće su položili Udruženja i političke organizacije Grada Zenica: Četiri temeljne boračke organizacije Grada Zenice, Udruženje 7.muslimanske brigade, Grad Zenica, Udruženje UBNOAR Grada Zenica, SDP, SDA, Nezavisni blok, Narod i pravda…te na kraju jedna majka sa svojim buketom cvijeća.

Za ovu manifestaciju Organizacioni odbor je bio u sastavu: Medžlis Islamske zajednice Grada Zenice, koji je bio i organizator današnjih  manifestacija zajedno sa Organizacijom porodica šehida i poginulih boraca (PŠ i PB) “Zlatni Ljiljani” Grada Zenica, Organizacija RVI Zenica, JOB-a “Unija veterana” Općine Zenica, te Udruženje dobitnika najvećih ratnih priznanja “Zlatni Ljiljan” Zenica.

Nakon završetka programa kod „Kamenog spavača“ uslijedio je odlazak u Arnaute, gdje je u 11 sati predviđeno učenje odlomka iz Kur’ana, fatihe i polaganje cvijeća na spomen kompleksu džemata Arnauti, posjeta mezara rahmetli Semira Arnauta, te posjeta majci Muneveri Arnaut.

Prije džuma namaza planirano je učenje Jasini-šerifa imama Medžlisa IZ Zenica u svim džematiam, kao i dova za šehide.

Tekst i foto galerija

E.Imamović



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno