Zenica

FOTO: NS BiH i INZ proveli sve pripremne dezinfekcione mjere za mečeve u Zenici

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U vrijeme pandemije i opasnosti od novog koronavirusa COVID-19 jedna od najpogođenijih oblasti ljudskog života su sportska natjecanja. Nakon prvobitnog otkazivanja svih sportskih susreta, međunarodne i lokalne sportske organizacije su pristupile izradi planova postepenog vraćanja sporta na terene, uz maksimalnu zaštitu sportista, ali i ostalih aktera.

Tako su se na zelene travnjake vratili i međunarodni i nacionalni nogometni susreti, a ovog vikenda i u ponedjeljak Zenica je domaćin prvih velikih međunarodnih susreta, pa su tako u Trening kampu Crkvice bili gosti omladinci Velsa, a na Bilino polje dolaze nacionalna selekcija Poljske.

Nogometni savez BiH (NS BiH) je maksimalno ozbiljno i prema međnarodnim procedurama pristupio pripremi ovih susreta i u segmetu epidemiološke sigurnosti učesnika, pa je zatražena i dobijena stručna pomoć Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ).

– Još prije desetak dana izrađeni su Plan i Protokol mjera profesionalne dezinfekcije, u više navrata na svim ključnim lokalitetima, uz korištenje dezinekcionih sredstava koja se nalaze na listi dozvoljenih hemijskih sredstava nadležnih organa Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC). Svaki pojedinačni potez, mjera, korištena oprema poput kombinezona, HTZ opreme, maski sa filterima, motornih i ručnih uređaja za vršenje dezinfekcije, strogo se kontroliraju, prate, evidentiraju. Mogu izraziti zadovoljstvo što su sve naše preporuke, savjeti shvaćeni maksimalno ozbiljno od strane rukovodilaca Centra i ljudi iz Saveza, a to i nije bio problem jer su identični onome što od njih traže međunarodne nogometne asocijacije, kaže načelnik Službe za DDD poslove Instituta Admir Gluhić.

Osim dezinfekcije, radilo se na uklanjanju krutog otpada, ispiranju podnih površina, a tretirani su ukupno dvadeset tri ključna lokacije i površine na Bilinom polju i Trening kampu Crkvice, i to u četvrtak i petak u Crkvicama, te danas (nedjelja) i sutra (ponedjeljak) na Bilinom polju.

U INZ-u su ističu da je epidemiološka priprema svlačionica, tunela, hodnika, sala, i dodirnih tačaka na samim terenima obavljena na maksimalno profesionalan način, po najviši EU standardima, te da sad preostaje i da naši Zmajevi, nakon pobjede omladinaca nad Velsom u Trening kampu i sjajnog boda u Firenci sa Italijanima, uspjehom protiv Poljaka u ponedjeljak zaokruže odličnu septembarsku priču iz Zenice.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno