Zenica

FOTO: Novi projekat u PPU “Mala tratinčica” Zenica

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

S obzirom na sve veću upotrebu digitalne tehnologije kod djece predškolskog uzrasta, od mjeseca oktobra prošle godine u PPU „Mala tratinčica“ Zenica počela je realizacija projekta „Stop ekranima“, koji je namijenjen djeci, roditeljima i odgajateljima, a ima za cilj razvijanje svijesti roditelja o mogućim negativnim posljedicama prekomjerne upotrebe digitalne tehnologije kod djece predškolskog uzrasta, kao i opasnostima izlaganja djece neprimjerenim sadržajima tim putem. Pored toga, projektom se želi ponuditi alternativa za vrijeme provedeno pred ekranom, te kod djece probuditi interes za druge, primjerene sadržaje i igre.

U odgojnim grupama realizirane su pedagoške radionice s ciljem poticanja medijske pismenosti kod djece i osposobljavanja za upotrebu digitalne tehnologije na siguran način. Koristeći metode prilagođene svakom uzrastu ponaosob, djeci su predočene koristi i rizici upotrebe digitalne tehnologije, te kako prepoznati neprimjerene sadržaje i kako reagirati na njih, pritom potičući djecu na kritičko mišljenje. Također se radionicama nastojao pobuditi interes kod djece za brojne druge zabavne sadržaje koji ne zahtijevaju upotrebu ekrana.

U proteklom periodu pripremljeni su i brojni edukativni materijali namijenjeni roditeljima, te su realizirane radionice za roditelje o temi: „Utjecaj ekrana na razvoj djeteta predškolskog uzrasta“. Iz PPU „Mala tratinčica“ Zenica posebno su zahvalni što je Pedagoški zavod Zenica prepoznao značaj ove teme, i uključio se u realizaciju projekta putem radionica za roditelje.

Iako sve više djece predškolskog uzrasta ima pristup telefonima, tabletima, televiziji, pa čak i slobodnoj upotrebi interneta, te iako je ovo jedan velik izazov modernog doba sa kojim se svi suočavamo, o njemu se nažalost kod nas još uvijek ne govori dovoljno. Stoga je „Mala tratinčica“ među prvim vrtićima na našim prostorima koji se ovakvim projektom uhvatio u borbu sa tim izazovom.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno