Zenica

FOTO: Nije na repertoaru – Kiša lije i unutar BNP-a, zaposleni zabrinuti za kvalitet radova

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

– Molim nadležne institucije da spase Bosansko Narodno Pozorište Zenica od nestručne “sanacije” ravnog krova. Djelujte dok ne bude prekasno!!! – Ovako glasi apel kojeg je glumac zeničkog Bosanskog narodnog pozorišta Zenica Saša Handžić objavio na svom Facebook profilu.

Uz njegovu opasku, objavljeno je nekoliko fotografija, koje ukazuju da su na više lokacija u BNP-u postavljene kante za prikupljanje vode.

Objašnjavajući u komentarima svojim kolegama iz BiH Handžić navodi da “tamo gdje prokišnjavalo i dalje prokišnjava, ali da se voda pojavljuje i na nizu mjesta gdje je do sada nikada nije bilo”.

Između ostalih zabrinutih sugrađana, javio se i urbanista Boris Britvar, koji je istakao da “zgrada BNP, izgrađena 1978. po projektu arhitekata Jahiela Fincima i Zlatka Ugljena, nedvojbeno predstavlja nacionalni spomenik BiH, te da nažalost još uvijek nije upisana na listu Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika, ali jeste u dokumentima Grada Zenica”.

– Prostornim planom je naše pozorište utvrđeno kao “Spomenik moderne arhitekture iz perioda poslije Drugog svjetskog rata”. Zakonom FBiH su propisane licence za projektovanje i izvođenje radova na nacionalnim spomenicima ali to u Zenici ne vrijedi. Stručnjaci iz Gradske uprave su prvo u januaru 2o18. godine okrečili fasadu što su građani Zenice platili 280.000 KM, a sada su radove u milionskom iznosu povjerili izvođaču koji nije u evidenciji Federalnog ministarstva prostornog uređenja u smislu ovlaštenja za izvođenje radova na rekonstrukciji nacionalnih spomenika, tvrdi Britvar.

Prvi čovjek grada, Fuad Kasumović, posljednji put je 5. decembra na svom FB profilu podijelio objavu BNP-a sa fotografijama radova. Uz objavu prenio je i komentar sa službene stranice BNP-a.

– Radovi na sanaciji ravnog krova na zgradi Bosanskog narodnog pozorišta Zenica se nastavljaju. Radujemo se da su radovi ušli u završnu fazu i da ćemo uskoro imati bolje i zdravije uvjete za rad, ali i za susrete sa našom vjernom publikom.

Radovi na rekonstrukciji krovnih ploha najveći su građevinski zahvat na zgradi BNP-a od njenog otvaranja 1978. godine, a projekat vrijedan 1,5 miliona KM zajednički finansiraju Grad Zenica, koji je izdvojio 1.000.000 KM, Vlada Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) sa 450.000 KM i Federalno ministarstvo prostornog uređenja, koje je opredijelilo 50.000 KM.

Nakon objave ove vijesti, uslijadila je reakcija izvođača radova – nju smo objavili ovdje: FOTO: Reakcija izvođača radova – Prokišnjavanje na staklenim kupolama, o radovima sudite kad budu gotovi



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno