Zenica

FOTO: Nedjeljna šetnja vrandučkim krajem

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

FOTO: Nedjeljna šetnja vrandučkim krajem- Za nedjeljnju šetnju, 23.maj 2021.godine, odabrali smo vrandučki kraj, cilj je bio novi šadrvan, koji su vrijedni Vrandučani izgradili prije dva mjeseca i nalazi se oko  200 metara iznad tunela na putu M-17.

Petočlana ekipa je startovala od željezničkih tunela na pruzi Šamac – Sarajevo po lijepom i sunčanom vremenu od + 28*C. Put nas vodi do podvožnjaka ispod dvije pruge i stare ceste Zenica – Doboj. Put od podvožnjaka  u Hanovima do sela Ljubetovo je asvaltiran, a otvoren je 19.avgusta 2013.godine, finansijer projekta je bila Elektroprivreda BiH u okviru Programa o prijateljskom okruženju Općine Zenica.

Prolazimo pored Agina Hana, tj pored kuća Husejnagića i onda se nizaju stare vodenice-mlinovi sa svojim dogogodišnjim imenima: Agini mlin, Dizdar, Dronja i oni su svi u funkciji. Idemo dalje do mlina Novaka i mlina na Ćimenu, nedostaje mlin na Kamenu. Prolazimo i pored napuštenog bazena za kupanje, koji je bio u funkciji sedamdesetih godina i bio je veoma posjećen. Nakon jednog kilometra pješanjenja od bivšeg bazena put se odvaja za selo Ljubetovo, a dalje nastavlja makadamski put za izletište „Bašća“ u dužini oko dva kolometra.

U blizini ovog skretanja još su dva mlina, Horića mlin, koji nije u funkciji i još jedan mlin, koji još radi. Dolazimo asvaltiranim putem do mesdžida u Ljubetovu, prolazimo putem ispod mesdžida i idemo do ljubetovskog mezarja. Put nas dalje vodi prema potoku, prelazimo ga i idemo uskim puteljkom do područja Grahovišće, koje se nekada i obrađivalo i tu je bilo dosta voća, sada je sve potpuno zaraslo.

Uska staza vodi nas dalje od Grahovišča do potočića u čijoj blizini je sagrađen novi šadrvan.

Šadrvan posjeduje ložište za roštilj, sto koji je sazidan od sedre, te četiri klupe. Odavde se pruža odličan vidikovac na rijeku Bosnu, put M-17, na dupli kolosijek pruge Šamac-Sarajevo, koji se, gotovo, milmetarski prate. Tu pravimo veliko odmor, slijedi fotografisanje sa prelijepog vidikovca.

Nakon odmora produžavamo stotinjak metara do izlaska na put Vranduk-Višegrad, spuštamo se iznad vrandučkog mezarja do tvrđave u Vranduku, silazimo do auta, koje je bilo parkirano ispod mezarja. Ovim silaskom do auta zatvoren je krug. Sve u svemu prelijepa pješačka tura, nije uopšte teška, a naša „mašinerija“ zabilježila je oko 9.200 koraka i pređenih 6,5 km.

Tekst i foto galerija

E.Imamović

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno