Zenica

FOTO: Nedjelja na Smetovima

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:
FOTO: Nedjelja na Smetovima- Jučer je 40 učesnika, djece i njihovih roditelja, sa upravom obdaništa Sindibad iz Zenice, planinarilo na Smetovima sa raskršća za Peševiće, preko Dobre vode i spomenika do restorana Salčinović.
Turu je vodilo udruženje Azimuth 135 i planinarski vodič i naš član, Afan Abazović, a Stanica je imala značajnog učešća u realizaciji ture, u okviru projekta “Malim koracima za čišće Smetove” koju finansira Ministarstvo za komunikacije, ekologiju i prostorno uređenje Zeničko-dobojskog kantona.
Pored redovnih dežura pripadnika Stanice svakog vikenda, ovu nedjelju smo proveli u druženju sa mališanima iz obdaništa Sindibad. Šetnju smo podržali učešćem naših pripadnika i poznatog, i među djecom omiljenog, potražnog psa Atosa.
Učili su o kretanju u koloni, uvidjeli koliko su nam važne očuvane šume i vode, prepoznali Vlašić, Vranicu, Bjelašnicu, Treskavicu, Trebević, Jahorinu, planinarili za njih ogromnih prošli 4,5 km, sve to bez ijedne jedne povrede, kapi kiše, polahko i bez srkleta.
Na samom platou ispod Spomenika na Smetovima, pripremili smo za naše male prijatelje avanturu spuštanja ziplinom. Prije zabave mališani su se upoznali sa radom Stanice, našim zadacima u službi građana, opremom koju koristimo ali i navikama čuvanja prirode i okruženja kroz dobre navike pravilnog odlaganja otpada.
Mališani su poslije toplog čaja, voća i kroasana sa radošću isprobali samo za njih urađen zipline. Osmijeh, radost i dobra energija bila je prepoznatljiva kod mališana ali i njihovih roditelja.
Mali učesnici su sa oduševljenjem nastavili svoju planinarsku turu, a dežurni tim je iskoristio ostatak dana da prošeta na platou Smetova, razgovara sa sugrađanima i podijeli kese u koje će izletnici odložiti svoj otpad.
Na ovaj način dajemo mali doprinos kroz prevenciju zagađenja okoliša, a nadamo se i dugorčnim uticajima na savjest građana.
Budimo odgovorni i savjesni i svoje smeće ponesimo sa sobom.


Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno