Biznis

FOTO: Najveće regionalno okupljanje proizvodnje ispunilo očekivanja učesnika

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

FOTO: Najveće regionalno okupljanje proizvodnje ispunilo očekivanja učesnika- 01.i 02.12 je održano najveće regionalno okupljanje proizvodnje u Tešnju i Tesliću u organizaciji Targer E&C Sarajevo.

Summit su otvorili načelnik općine Tešanj Suad Huskić, direktor TRA – Tešanjska Razvojna Agencija Edin Ibrahimović, predsjednik Privredne komore FBiH – Mirsad Jašarpašić i direktorTarger-a Tarik Kadrispahić.

Nakon otvaranja Summit-a svi prisutni su imali priliku čuti rezultate istraživanja na temu – koji su trenutni izazovi u BH industriji, koju je Targer kao organizator napravio u pripremama za Summit. Istraživanje je izvršila Badema Durkić Keško – lean consultant u Targer Sarajevo, a rezultate istraživanja je predstavio Nihad Muhamedagić – lean consultant Targer Sarajevo.

Ključno izlaganje imao je njemački profesor Christoph Roser, svjetski stručnjak za Lean proizvodni menadžment. Svoje znanje je sticao u kompanijama poput Toyota, McKinsey ili Bosch, a trenutno je jedan od najznačajnih autora tekstova na temu organizacija proizvodnje preko web portala allaboutlean.com.

Ispred kompanije Tipteh su prikazali rezultate još jednog istraživanja. Inovativne metode i programe za praćenje efikasnosti, zastoja i kvalitete u proizvodnji, predstavio nam je Nadir Durmić i približio nam na svojstven način.

U dijelu „Tako to rade lideri proizvodnje“ predstavili su se iz Lukavca Voith Hydro Bosnia, BOXMARK Leather, iz Visokog Vispak, te iz Medena Commerce, pored lidera proizvodnje, predstavila se također i TRA – Tešanjska Razvojna Agencija, Tešanj.

U drugom djelu „Tako to rade lideri proizvodnje“ su se predstavili iz firme Prevent Components, Goražde, IMACO Systemtechnik, Usora, Elas Metalexpert, Banja Luka, Frontline, Sarajevo, Mann + Hummel BA, Tešanj.

Na ovom Summit-u koji je zaista drugačiji od svih dosadašnjih svi učesnici su imali priliku da se družime sa robotom,  da poziraju dok ih robot fotografiše. Da, dobro ste pročitali, robot koji fotografiše. A kakva je prošlost, sadašnjost i budućnost robotizacije u našoj regiji na PIT Summit Adria govorio je CEO kompanije Autotech – Seudin Softić. Kompanija Autotech je iz Velenja, a njeno poslovanje proteže se i u BIH, kao kompanija Autotech BH sa sjedištem u Sarajevu.

“Na tržištu postojimo već nekih 5 godina. U zadnje 3 godine instalirali smo preko 68 robota u našem regionu. A neka naša procjena je da u zadnjih 5 godina je instalirano oko 2-3 hiljade sistema automatizacije, što je realno gledano veoma malo.” navodi gospodin Softić.

Nakon robotizacije Hari Zamlić, RIS, Ensolva, Rijeka je podjelio svoja iskustva i izazove o digitalizaciji nabave,te se obratio sa pitanjem „Jesmo li spremni za digitalizaciju nabave“

U sljedećem predavanju Krunoslava Glavača, (CadCam Group, Zagreb) svi učesnici su imali priliku da čuju koji su to načini za poboljšanje efikasnosti proizvodnje.

Barbara Čaušević i Samira Avdić ispred Targer-a govorile su o Employer brandingu i najavile teme koje će Targer i marketinška agencija obrađivati u narednom periodu, poput  kako da privučete i zadržite najbolje ljude, kako da Adria regija dobije epitet povoljnog regiona za ulaganje i sl.

U okviru Summit-a, pored edukativnog stručnog izlaganja o aktuelnim temama koje se tiču proizvodnje, aktuelna su dva panela o trenutno gorućim pitanjima kako za privredu BiH tako i za privredu regiona, a tiču se egzodusa radne snage i digitalizacije i proizvodnje.

Pričalo se ne samo o budućnosti digitalizacije proizvodnje, nego o stvarnim iskustvima i uspješnim projektima, koji su učesnicima dali odlične ideje o vlastitom digitalnom putu njihovih kompanija. Na prvoj panel diskusiji – Digitalizacija proizvodnje za obične smrtnike u okviru konferencije učestvovali su: Moderator – Tijana Karaklić, Koučing Centar, Beograd,  Semir Hrvić, AS Holding, Tešanj/Sarajevo, Zlatko Šimunec, CadCam Group, Zagreb, Zoran Đurđević, Yanoka, Sarajevo BiH /Beograd, Esmir Kotorić, Madi, Tešanj.

Na svjetskom prvenstvu proizvodnih operacija u Tešnju i Tesliću, na panel 2 svoja iskustva su podjelili slijedeći učesnici: Lejla Kraljevic, Direktorica, Derubis Caravans, Vitez, Izudin Ahmetlić, Vlasnik i predsjednik uprave, HIFA Oil Group, Tešanj, Mahmut Galijasevic, Generalni direktor, Mann Hummel BA, Tešanj i Sasa Petrovic, Direktor, Elas Metalexpert, Banja Luka.  Moderator panela bio je Đorđe Maričić, Maverick Consulting, Beograd.

Pored vlastitih primjera, panelisti su podjeliti i svoja generalna razmišljanja na ovu temu, posebno o tome šta svaki učesnik poslovnih procesa treba da poduzima da bi se problem prevazišao.

Hifa Oil Group je učesnike Summit-a častila večerom i zabavom nakon prvog dana.

02.12.  Summit je nastavljen u Tesliću  u hotelu Kardial, gdje su se održale tri edukativne stručne radionice.

Drugi dan je počeo sa interaktivnom radionicom koju je održao dr.Christoph Roser, višegodišnji saradnik Toyote i Lean stručnjak koji djeluje na području Njemačke.

Učesnici su imali priliku naučiti o dominantnim konceptima PULL PROIZVODNJE. Glavna pitanja na koje je doktor Roser odgovorio su šta je to ustvari Pull proizvodnja, kako je Kanban sistem povezan sa Pull proizvodnjom, te koji su to najčešće primjenjeni sistemi u praksi.

Nakon teoretskog dijela, učesnici su kroz interaktivnu radionicu naučili kako mogu izračunati optimalan broj Kanbana uzimajući u obzir sve nestabilnosti koje jedan sistem može sadržavati kao što je fluktuacija narudžbi, zastoji, miks proizvoda i slično.

Predstavnici kompanije Autotech SloveniaMehmed Duharkić i Seudin Softic održali su radionicu na temu “Robotizacija za sve – Praktična priprema jednog projekta robotizacije”.

Uz praktičnu pripremu za projekat robotizacije, učesnicima su pokazane teoretske osnove o strukturi projekta robotizacije, odnosno koji imputi su potrebni za uspješnu implementaciju projekta. Nakon toga su imali priliku diskutovati na osnovu praktičnog primjera automatizacije linije za brizganje stakla u jednoj od kompanija iz Prevent Group.

U sklopu PIT ADRIA SUMMIT 2022 završena je i interaktivna radionica na temu “Dinamičko planiranje i terminiranje proizvodnje – Karika koja nedostaje?”, koju je moderirala ekipa iz CADCAM Solutions doo Sarajevo i CADCAM Group. U prepunoj sali svi učesnici radionice su imali priliku da iskuse kako izgleda jedan tipičan radni dan planera proizvodnje i sa kojim sve izazovima se suočava.

Na jednom konkretnom primjeru su imali zadatak da naprave sedmični plan proizvodnje uz pomoć MS Excel-a, jednog od još uvijek vrlo često korištenih alata za planiranje.

Ekipa u sastavu Krunoslav GlavačBenjamin HamzićFaris HemicEldar Fuka i Alina Sultanovic, su sve učesnike podijelili u grupe i podijelila vrijedne nagrade za grupe koje naprave optimalan plan proizvodnje što je unijelo dodatnu dozu dinamike i simuliralo tipične uslove rada jednog planera.

Nakon završenih radionica, učesnici su imali priliku posjetiti pet velikih fabrika u BiH, Mann + Hummel i HIT Design iz Tešnja, Voith Hydro i BOXMARK Leather iz Lukavca i IMACO Systemtechnik iz Usore.Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno