Zenica

FOTO: Najava sadržaja „Čimburijade 2018“, otvaranje dokumentarne Foto Izložbe ZENIČKA ČIMBURIJADA

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

FOTO: Najava sadržaja „Čimburijade 2018“, otvaranje dokumentarne foto Izložbe ZENIČKA ČIMBURIJADA  U Muzeju grada Zenica održana je press konferencija udruženja Forum građana Zenica. Prisutnim su se obratili Faruk Kadrić iz Foruma građana i kao moderator, Armin Mujkić, konsultant gradonačelnika Zenice, Ekrem Tuka, ispred SRK Bosna Zenica i Vladimir Franjić, ispred Foruma građana Zenica.

Na press konferenciji je predstavljen Program kulturno-zabavnih, sportskih i drugih aktivnosti u sklopu „Zeničke čimburijade“ 2018.

Na pressu je istaknuto da će Zeničani i ove godine tradicionalnim urankom i Čimburijadom pozdraviti dolazak proljeća i to u srijedu 21.marta 2018.godine.

Običaj koji je uz gradske rijeke okupljao Zeničane, star više od jednog stoljeća, u posljednjim godinama sve više poprima oblik ozbiljne manifestacije sa bogatim kulturnim, edukativnim, sportskim i muzičkim programima.

I ove godine nosilac aktivnosti je Forum građana Zenice, a po prvi put pokrovitelj manifestacije je gradonačelnik Fuad Kasumović i gradska uprava Zenica.

Armin Mujkić, ispred gradske uprave kaže „ da su ponosni na ovu tradiciju koja oslikava ljepotu i postojanost života na ovim prostorima, a gradska uprava i gradonačelnik svakako će podržati slične projekte s ciljem boljeg i ugodnijeg života u gradu“.

Gradska uprava je za potrebe realizacije planiranih aktivnosti, pored materijalne podrške osigurala i aktivan angažman svih javnih preduzeća, koja će svoje raspoložive resurse staviti na raspolaganje građanima i organizatorima.

Faruk Kadrić iz Foruma građana naglašava da je Čimburijada tradicija na koju treba da se ponosimo, te otkrio da je jedna poznata svjetska stanica za vremensku prognozu zeničku Čimburijadu uvrstila među deset svjetskih proljetnih tradicija.

-Ova činjenica treba da nas motiviše da i dalje radimo na promociji i razvoju brenda Čimburijade, – kaže Kadrić. Naglašava da je sa nadležnim institucijama dogovoren plan aktivnosti kako bi sve prošlo u najboljem redu, posebno naglasivši ekološki i sigurnosni aspekt, koji je u fokusu svih ovogodišnjih zbivanja.

Inače, Program Čimburijade počeo u februaru likovnim i literarnim konkursom za osnovce, a danas je u Muzeju grada Zenica otvorena i dokumentarna Izložba fotografija dosadašnjih Čimburijada, na kojoj su izloženi radovi Omera Arnauta, Hakije Lemeša, Muhameda Tunovića, Jasmina Hadžića, Vladimira Franjića.

Cjelodnevni program u srijedu 21.marta počinje proljetnim urankom, te pripremom i podjelom čimbura od 1.500 jaja u organizaciji restorana Salčinović, tradicija duga više od 50 godina,

U programu je i promenada ulicama grada i na Kamberovića polju Duvačkog orkestra KUD-a Željezara sa mažuretkama iz Širokog Brijega, te četvrto međunarodno takmičenje u pravljenju zeničkog čimbura.

Po deseti put biće održana i Eko rafting regata u organizaciji SRK Bosna, koja će prema najavama okupiti preko stotinu učesnika iz naše zemlje i regiona i trebala bi startovati na rijeci Bosni u 11,45 od Drivuše-ribarska staza. Od 12,30 sati je Program ansabla „Bosnia.folk“ Zenica.

Za prvo proljetno kupanje ove godine, nakon smrti Emilijana Kneževića, zadužen je Zijad Zahirović, kojeg je pokojni Knežević proglasio za svog nasljednika. Inače, Zijad je unuk onog Arifa sa nekadašnje novčanice.

Planirana je i promocija aktivnosti Paraglajding kluba Zenica, a u slučaju povoljnih vremenskih uslova predviđen je i let paraglajdera sa područja Gornje Zenice na Kamberovića polje.

Promotivne aktivnosti ostalih NVO-a, partnera i prijatelja zeničke Čimburijade tokom trajanja manifestacije je od 9,00 – 16,00 sati.

Tekst i foto galerija
E.Imamović/Forum građana Zenice



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno