Zenica

FOTO: Na Smetovima odata počast šehidima i poginulim borcima ARBiH i NOR-a

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

FOTO: Na Smetovima odata počast šehidima i poginulim borcima ARBiH i NOR-a  – Danas 03. juna 2020.godine na zeničkom izletištu Smetovi održana je manifestacija polaganja cvijeća i odavanje počasti šehidima i poginulim borcima pripadnicima odbrambeno-oslobodilačkog rata  Armije R BiH 1992-1995 godine i borcima NOR-a 1941-1945 godine.

Ova tradicionalna manifestacija se zvala „Majski zov slobode“ i do sada je održavana u posljednjoj suboti mjeseca maja i okupljala je, na cjelodnevnom druženju, više hiljada posjetilaca, ali ove godine zbog pandemije koronavirusa u cijelom svijetu, broj učesnika je bio tek toliki da se položi cvijeće i oda počast stradalim borcima.

Današnjom manifestacijom se ujedno obilježila i godišnjica svih zeničkih brigada i ostalih jedinica, a cjelodnevni program danas je zamijenjen tek formalnim polaganjem cvijeća na spomen-obilježjima.

Kako je istakao na ovoj manifestaciji Tahir Šabić, ispred organizatora JOB-a “Unija veterana” Općine Zenica, cilj ovog današnjeg okupljanja je odavanje počasti šehidima i poginulim borcima i da se ne zaboravi šta je bilo u bližoj i malo daljoj historiji ovih područja.

Za ovu manifestaciju Organizacioni odbor je bio u sastavu: JOB-a “Unija veterana” Općine Zenica, koji je bio i organizator današnje manifestacije na Smetovima, zatim Organizacija porodica šehida i poginulih boraca “Zlatni Ljiljani” Grada Zenica, Organizacija RVI Zenica, Udruženje dobitnika najvećih ratnih priznanja “Zlatni Ljiljan” Zenica, koji je odlučio je bar na ovaj način održati sjećanje i obilježavanje godišnjice svih zeničkih brigada.

Na spomenik 303. viteške brdske brigade cvijeće su položili sljedeća udruženja i predstavnici političkih organizacija: Udruženje četiri temeljne boračke organizacije, Grad Zenica i gradsko vijeće Grada Zenica, udruženje UBNOAR-a Zenica, udruženje 7.muslimanske brigade, Patriotska liga Zenica, Nezavisni blok Zenica, „Bosanska čast“ Zenica.

Inače, 303. viteška brdska brigada je bila u sastavu Trećeg korpusa Armije BiH. Naredbom Republičkog štaba TO RBiH 18. maja 1992. godine formirana je Prva zenička brigada, koja je bila ujedno i prva manevarska jedinica u državi. Kroz brigadu je u ratnom periodu prošlo više od 8.000 boraca.

Delegacije su na kraju manifestacije cvijeće položili i na spomenik NOR-a na Smetovima nakon čega su očistili izletište u blizini ovih spomen obilježja.

Tekst i foto

E.Imamović



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno