Zenica

FOTO: Na Smetovima obilježen 27. juli, Dan ustanka naroda i narodnosti Bosne i Hercegovine

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Danas, 27.jula 2021.godine, na Smetovima je obilježena 80. godišnjica 27. jula-Dana antifašističkog ustanka naroda i narodnosti Bosne i Hercegovine u Drugom svjetskom ratu 1941.-1945.godina.

Istovremeno ovaj datum se obilježava kao i Dan antifašista u BiH.

-Vijence, bukete cvijeća i ikebane ispred Spomenika poginulim partizanima u NOR-u kao i ispred Spomen ploče pripadnicima Prve Zeničke brigade u Odbrambeno-oslobodilačkom ratu položile su brojne delegacije Antifašističkih udruženja kao i Udruženja proisteklih iz Odbrambeno- oslobodilačkog rata u BiH 1992.-1995.godine, te političkih partija i drugih organizacija i udruženja- ,saopštili su iz Organizacije ove manifestacije.

Na platou ispred Spomenika okupio se značajno veći broj građana nego prošle godine kada je vladala pandemija korona virusa. Prisutnim sudionicima prigodnim govorima obratili su se: Sretko Radišić, predsjednik UO SUABNOR-a ZDK, Jasmin Dedić, predsjednik UABNOR-a Grada Zenica i Nihada Huseinagić, predsjednica organizacije porodica šehida i poginulih boraca „Zlatni ljiljan“ Grada Zenice.

– Ovaj ustanak je značio oružani otpor okupatoru, ali i domaćim neprijateljima. Svijest o podizanju ustanka podrazumijevalo je oslobođenje i bolji život u zajedništvu. Ustanak se odnosio na život u Bosni i Hercegovini, gdje je njen narod živio u vjekovnom ropstvu. U ovih 80 godina, otkada se čuo pucanj prve ustanačke puške, okupljali smo se da obilježimo Dan ustanka naroda i narodnosti Bosne i Hercegovine, odavali počast rodoljubima, patriotima koji su za ovu zemlju dali ono najdragocijenije, a to su njihovi životi -, objavio je izjavu Sretka Radišića, Zenicainfo,ba.

Nakon oficijelnog dijela sudionicima je podijeljena po jedna porcija graha-pasulja.

Napokon, Smetovi i nakon 80 godina nose poruku mira i boljeg života za sve građane Bosne i Hercegovine.

E.Imamović

Foto S.Radišić/arhiva



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno