Zenica

FOTO: Na Smetovima obilježen 27. juli – Dan ustanka naroda BiH u Drugom svjetskom ratu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U prisustvu nekiliko stotina antifašista, članova Udruženja antifašista i boraca NOR-a i Odbrambeno – oslobodilačkog rata, delegacija Udruženja građana i političkih partija i građana Zenice, te predstavnika antifašista iz Žepča i Vareša, na Smetovima iznad Zenice obilježena je 82. godišnjica od 27. jula, 1941. godine – Dana antifašističkog ustanka naroda Bosne i Hercegovine.

Organizatori manifestacije bili su Savez udruženja antifašista i boraca Narodno-oslobodilačkog rata 1941.-1945. godine Zeničko-dobojskog kantona (SUABNOR) i Udruženje antifašista i boraca NOR-a (UABNOR) Grada Zenica.

Položeno je cvijeće ispred oba spomen obilježja, poginulim partizanima u NOR -u i šehidima i poginulim borcima u Odbrambeno -oslobodilačkom ratu ’92-’95 (spomen obilježje 303. Viteške brigade), podsjetivši okupljene građane na važnost i značaj ovog datuma u istoriji bh.naroda i građana.

Prisutnim su se obratili i o značaju ovog datuma su govorili Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice, Sretko Radišić, predsjednik SUABNOR-a ZDK, Jasmin Dedić, predsjednik UABNOR-a grada Zenica, Nihada Husejnagić, predsjednica Organizacije porodica šehida i poginulih boraca, Haris Telalović, 15-godišnji antifašista, autor knjige “Josip Broz Tito u očima dječaka 21. vijeka”, te Hikmet Krkalić, profesor istorije iz Gimnazije, kao predavač na času istorije na Smetovima.

Čestitajući ovaj značajan datum iz istorije Bosne i Hercegovine svim građanima BiH, gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović je poručio, pored ostalog, da je važno da mladima prenosimo šta se to dešavalo u periodu 1941-1945 i 1992-1995. godine.

U izjavi za medije Sretko Radišić je istakao:

-Nastavljamo naše aktivnosti da utičemo da se vraća međunacionalno povjerenje i da utičemo da duh antifašizma svojim uticajem učini da BiH ima perspektivu i u to ne sumnjamo -, kazao je, pored ostalog, Sretko Radišić, predsjednik SUABNOR-a ZDK.

Inače, antifašizam ima dugu istoriju na ovim prostorima, posebno ističući zajednički otpor okupatoru i domaćim izdajnicima u drugom svjetskom ratu. Podizanje ustanka 27.jula u drugom svjetskom ratu, 1941-1945, bio je početak oružanog otpora koji je trajao pune četri godine kada je zemlja oslobođena.

Bosna i Hercegovina je branila svoje antifašističke temelje i u četverogodišnjem odbrambenom ratu od 1992-95.godine.

Tekst i foto galerija

E.Imamović

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno