Zenica

FOTO: Na Smetovima obilježen 27. juli – Dan antifašističkog ustanka naroda BiH

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U prisustvu velikog broja članova Udruženja antifašista i boraca NOR-a i Odbrambeno – oslobodilačkog rata, delegacija Udruženja građana i političkih partija i građana Zenice, na Smetovima iznad Zenice obilježena je 81. godišnjica od 27. jula, 1941. godine – Dana antifašističkog ustanka naroda Bosne i Hercegovine. Položeno je cvijeće ispred oba spomen obilježja i poginulim partizanima u NOR -u i šehidima i poginulim borcima u Odbrambeno -oslobodilačkom ratu ’92-’95, podsjetivši okupljene građane na važnost i značaj ovog datuma u istoriji bh.naroda i građana.

Prisutnim su se obratili Gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović, Sretko Radišić, predsjednik SUABNOR ZDK i Alija Redžić, nosilac najvišeg ratnog odlikovanja “Zlatni ljiljan” u ime temeljnih organizacija, konkretno Gradske organizacije šehida i poginulih boraca Zenica i Unije veterana.

Poslije zvaničnog dijela upriličeno je druženje uz vojnički pasulj.

U izjavi za Zenicainfo, Sretko Radišić je istakao:

– Danas polažemo cvijeće za sve one koji su dali svoje živote, kako davne 1941. godine tako i u četverogodišnjem odbrambeno-oslobodilačkom ratu ’92-’95. Žrtvama je najgore, a manipulacija ima, a pred njima treba stati mirno, pokloniti se i odati im dužno poštovanje. Ono što nam se sada nameće vodi nas u duboke podjele i protiv toga se trebamo boriti. Vlast se što prije mora pozabaviti ekonomskim i socijalnim prosperitetom, te ponuditi mladim ljudima bolju budućnost kako ne bi odlazili u druge zemlje -, kazao je, između ostalog, Sretko Radišić, predsjednik SUABNOR-a ZDK.

Inače, antifašizam ima dugu istoriju na ovim prostorima, posebno ističući zajednički otpor okupatoru i domaćim izdajnicima u drugom svjetskom ratu. Podizanje ustanka 27.jula u drugom svjetskom ratu, 1941-1945, bio je početak oružanog otpora koji je trajao pune četri godine kada je zemlja oslobođena.

Bosna i Hercegovina je branila svoje antifašističke temelje i u četverogodišnjem ratu od 1992-95.godine.

E.Imamović

Foto sa stranice S.Radišić



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno