Zenica

FOTO: Na Papirnoj i na Kamenom spavaču u Zenici polaganjem cvijeća obilježen Dan državnosti

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Polaganjem cvijeća na Spomen-kosturnicu „Papirna“ i na spomeniku Kameni spavač, poginulim borcima iz  agresije na BiH 92-95, na Trgu Alije Izetbegovića kod Bosanke, u Zenici je obilježen 25. novembar, Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

Na Papirnoj, prisutnim su se obratili sekretarica Udruženja UBNOAR-a grada Zenica, Dževahira Grahić, koja je ujedno bila i moderator na današnjoj svečanosti, gradonačelnik grada Zenica Fuad Kasumović, te Jasmin Dedić, predsjednik Udruženja antifašista i boraca NOR-a Grada Zenica.

Cvijeće su položili  predstavnici brojnih boračkih udruženja,  delegacije političkih stranaka i udruženja.

Na spomen obilježju „Papirna“ cvijeće ili vijence su položili sljedeće delegacije:

Grad Zenica, Udruženje antifašista i boraca NOR-a Zenica, SUBNOARA-a ZDK-a, Gradske organizacije SDP-a, Gradske organizacije SDA, Gradska organizacija Naša Stranka Zenica, zenička inicijativa KF Zenica, Nezavisni blok Zenica, SBB BiH, SRK „Tvrđava“, Organizacija RVI Zenica, Forum mladih Naša stranka Zenica, Planinarsko društvo ŽZ, JOB Unija veterana grada Zenica, delegacija Univerziteta u Zenici, BZK Preporod Zenica, Organizacija porodica šehida, zlatni ljiljan, dobitnici najviših ratnih priznanja, Patriotska liga Zenica, Unija veterana ZDK, Udruženje Bosanska čast Zenica…

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović, uputio je političke poruke,  kazao da je ovo stanje u državi izazvano zbog izbornog zakona gdje se žele predstaviti tri predstavnika za tri naroda u BiH, te dodao da građani trebaju biti jedinstveni i birati nekog odlučnog i hrabrog kao što su izabrali njega.

-Nama drugog života nema nego da smo zajedno živimo. Neke partije, bošnjačke, hoće da su probosanske, a svi ostali koji nisu pod njihovim okriljem nisu probosanske. Isto je i u RS-u i dijelu gdje vlada HDZ. Ne nasijedajte na to, nama je živjeti i raditi. Ovo je borba kriminalaca koji su pravili svoje institucije. Završite s tim na izborima, oni su samo za svoje ljude, kazao je Kasumović, prenio je Klix.ba.

Predsjednik SUABNOR-a Jasmin Dedić je kazao da su dočekali slobodu, te da trebaju biti samo svoji.

-Čekali smo slobodu 500 godina i dočekali smo. Ne dozvolimo da padnemo pod nečiju vlast i utjecaj. Ostanimo svoji -, kazao je, ukratko, predsjednik zeničkog SUABNOR-a Jasmin Dedić.

Inače, Prvo zasjedanje ZAVNOBIH-a (Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine) održano 25. novembra 1943. godine u Mrkonjić Gradu. Na toj sjednici donesena je odluka o obnavljanju državnosti BiH, potvrđene su njezine povijesne granice, a Bosna i Hercegovina je definisana kao jedna od šest ravnopravnih republika u bivšoj Jugoslaviji.

Zaključak zasjedanja ZAVNOBiH-a je da je Bosna i Hercegovina ovom odlukom definisana kao jedinstvena i nedjeljiva republika u kojoj će svi narodi imati ista prava. Na sjednici ZAVNOBIH-a potvrdilo je i glasalo 247 vijećnika ZAVNOBIH-a iz cijele BiH.

Nakon polaganja cvijeća na Papirnoj delegacije su se uputile i na Kameni spavač, gdje su jutros predstavnici Vlade ZDK prvobitno odali počast i obilježili Dan državnosti BiH.

Tekst i foto galerija

E.Imamović



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno