Zenica

FOTO: Na Papirnoj i na Kamenom spavaču polaganjem cvijeća obilježen Dan državnosti

FOTO: Na Papirnoj polaganjem cvijeća obilježen Dan državnosti – Polaganjem vijenaca i cvijeća na Spomen-kosturnicu „Papirna“ i na spomeniku Kameni spavač, poginulim borcima iz  agresije na BiH 92-95, na Trgu Alije Izetbegovića kod Bosanke, prisustovalo je i stotinjak građana Zenice.

Cvijeće i vijence položili su predstavnici brojnih boračkih udruženja, te delegacija političkih stranaka i udruženja.

Na Papirnoj, prisutnim su se obratili sekretarica Udruženja UBNOAR-a grada Zenica, koja je ujedno bila i moderator na današnjoj svečanosti, te gradonačelnik grada Zenica Fuad Kasumović.

Istaknuto je pored ostalog, da je Prvo zasjedanje ZAVNOBIH-a (Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine) održano 25. novembra 1943. godine u Mrkonjić Gradu. Na toj sjednici donesena je odluka o obnavljanju državnosti BiH, potvrđene su njezine povijesne granice, a Bosna i Hercegovina je definisana kao jedna od šest ravnopravnih republika u bivšoj Jugoslaviji.

Na današnji dan, 25. novembra 1943. godine, Bosna i Hercegovina je obnovila svoju državnost, koju je izgubila 1463. godine, kada je Bosna pala pod vlast Osmanskog carstva.

Nekoliko dana kasnije, spomenuta odluka ZAVNOBIH-a potvrđena je i ozvaničena na Prvom zasjedanju AVNOJ-a, odnosno Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Jugoslavije u Jajcu. Nakon oslobođenja 1945. godine, BiH je dobila zastavu i grb.

Zaključak zasjedanja ZAVNOBiH-a je da je Bosna i Hercegovina ovom odlukom definisana kao jedinstvena i nedjeljiva republika u kojoj će svi narodi imati ista prava. Na sjednici ZAVNOBIH-a potvrdilo je i glasalo 247 vijećnika ZAVNOBIH-a iz cijele BiH.

Na Kamenom spavaču prisutnim se obratio Tahir Šabić, predsjednik JOB-a Unije vetarana grada Zenica, ispred četiri temeljne boračke organizacije, istakavši, pored ostalog, da se trebaju ispuniti svi zahtjevi boračkih organizacija, a ima ih 16, ispunjen je samo jedan zahtjev i to tek od prošle godine u vezi egzistencijalne nadoknade za borce do 57 godina.

Foto galerija

E.Imamović

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem