Nogomet

FOTO: Na momente je bilo dobro; Portugal pokazao klasu, Zmajevi pognutih glava odlaze kući

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Postoje one večeri kada ti ništa ne ide, pa svejedno pobijediš, ali i one kada igraš sjajno, a to ne naplatiš. Eto baš tako je bilo večeras u Lisabonu. Zmajevi su bili dobri, pokazali su favorizovanom Portugalu da se itekako mogu s njima nositi, barem na 60 minuta…

Portugal je očekivano imao terensku inicijativu od početka, to se i očekivalo, ali bh. nogometaši nisu djelovali uplašeno i bili su spremni kroz pasove stvarati akcije i dolaziti pred gol Portugala. Imali smo u 22. minuti dobru šansu, praktično ni iz čega.

Barišić, koji je večeras debitovao u dresu BiH, centrirao je iskosa s desne strane, a lopta umalo odsjela u mreži Portugala, no golman Diogo Costa je fantastično odbranio. U 24. minuti Cristiano Ronaldo glavom pogađa i diže Da Luz na noge, ali je, srećom, podignuta ofsajd zastavica.

U 28. minuti stopostotna šansa za naš tim i zaista je pitanje kako bi se sve odvijalo da je lotpa odsjela u mreži. Cimirot je fantastično uposlio Džeku, ali je on sa samo sedam metara očajno šutirao i promašio.

Nakon toga uslijedile su dvije opasne situacije pred našim golom, odbranili smo se, da bi doživjeli šok u 43. minuti. Slaba reakcija naše odbrane, Bernardo Silva je ostao sam i lagano pospremio loptu iza leđa Šehića.

Nastavak meča ponovo donosi inicijativu Portugala, koji nije previše riskirao u igri, dok su izabranici Faruka Hadžibegića bili orijentisani na kontranapade čekajući šansu da se uzvrati Portugalu, koji je opet izgledao mirno i sigurno na terenu.

U 75. minuti Ronaldo krade loptu Saničaninu, centrira, u nastavku akcije lopta dolazi do Brune Fernandesa, ali Saničanin ispravlja pogrešku i blokira udarac zvijezde Manchester Uniteda.

Sve je bilo gotovo u 77. minuti. Ruben Neves je centrirao sa desne strane, a Bruno Fernandes skočio i glavom loptu zakucao u mrežu Šehića. U 88. minuti velika šansa Portugala i fantastična odbrana Šehića. Ronaldo je izbjegao ofsajd zamku, nesebično dodao do Fernandesa koji je bio sam, ali je Šehić fantastično odbranio.

Hamulić je zamalo postigao gol u svom prvom nastupu, ali je Diogo Costa fantastično odbranio, mada je dojam da je Hamulić mogao dodati do Stevanovića koji je bio desno od njega potpuno sam. Portugal je pokazao klasu, pa je Bruno Fernandes postigao sjajan gol u 92. minuti i tako dokrajčio Zmajeve pred povratak u BiH.

Nismo uspjeli da postignemo pogodak, a dojam je da smo mogli puno više od trenutnih 0:3. Bilo je dobrih stvari, Barišić je imao fantastičan debi unatoč porazu, a Said Hamulić također je upisao prve minute u dresu BiH. Debi je imao i veznjak Sarajeva Dal Varešanović.

U našoj grupi ranije danas Luksemburg je sa 2:0 pobijedio Lihtenštajn, dok je Slovačka bila bolja od Islanda sa 2:1 i to kao gost.

Portugal je na vrhu sa maksimalnim učinkom i sa devet bodova, Slovačka ima sedam, Luksemburg četiri, BiH i Island po tri, dok Lihtenštajn nema bodova. Nama je sada važno da u utorak u Zenici pobijedimo Luksemburg i da se vratimo u gornji dio tabele kako bismo nastavili utrku za Evropsko prvenstvo.

Portugal – BiH 3:0 (Bernardo Silva 43, Fernandes 77, 93)

Portugal: Diogo Costa, Antonio Silva, Ruben Dias, Danilo, Joao Cancelo, Bernardo Silva, Palinha, Bruno Fernandes, Guerreiro, Cristiano Ronaldo i Joao Felix

BiH: Šehić, Ahmedhodžić, Saničanin, Kolašinac, Barišić, Dedić, Cimirot, Hadžiahmetović, Stevanović, Džeko, Pjanić

Tekst Sportsport.ba, foto: NFSBIH

 

PORTUGAL – BOSNA I HERCEGOVINA

LINE – UP

POR Portugal – Bosna i Hercegovina

3 : 0

BIH
Estádio do SL Benfica-Lisbon
17. juni 2023. 20:45 (CET)
UEFA EURO 2024 Q
Sudija: Davide Massa (ITA)
Pomoćnici: Filippo Meli (ITA), Stefano Alassio (ITA)
4. sudija: Matteo Marcenaro (ITA)

SASTAVI

PORPortugal BIHBosna i Hercegovina
22. Diogo Costa (GK) 12. Ibrahim Šehić (GK)
4. Rúben Dias 3. Adrian Leon Barišić  izmjena izlazi 71′
5. Raphaël Guerreiro  izmjena izlazi 78′ 5. Sead Kolašinac  izmjena izlazi 78′
6. João Palhinha  izmjena izlazi 87′ 6. Siniša Saničanin
7. Cristiano Ronaldo (C) 10. Miralem Pjanić  žuti karton 41′ izmjena izlazi 78′
8. Bruno Fernandes  gol 77′ gol 90′+3 11. Edin Džeko (C)  izmjena izlazi 78′
10. Bernardo Silva  gol 44′ izmjena izlazi 87′ 13. Gojko Cimirot
11. João Félix  izmjena izlazi 62′ 16. Anel Ahmedhodžić
13. Danilo  žuti karton 51′ 18. Amir Hadžiahmetović  izmjena izlazi 71′
14. António Silva 20. Miroslav Stevanović
20. João Cancelo 21. Amar Dedić
IZMJENE IZMJENE
1. Rui Patrício (GK) 1. Nikola Vasilj (GK)
12. José Sá (GK) 22. Kenan Pirić (GK)
2. Nélson Semedo  izmjena ulazi 78′ 2. Hrvoje Miličević
3. Pepe 4. Jusuf Gazibegović  izmjena ulazi 78′
9. Ricardo Horta 7. Luka Menalo
15. Otávio  izmjena ulazi 87′ 8. Sanjin Prcić  izmjena ulazi 78′
16. Gonçalo Inácio 9. Smail Prevljak
17. Rafael Leão 14. Benjamin Tahirović  izmjena ulazi 71′ žuti karton 84′
18. Rúben Neves  izmjena ulazi 62′ 15. Nemanja Bilbija
19. Diogo Dalot 17. Kenan Kodro-Maksumić
21. Diogo Jota  izmjena ulazi 87′ 19. Dal Varešanović  izmjena ulazi 78′
23. Vitinha 23. Said Hamulić  izmjena ulazi 71′
SELEKTOR SELEKTOR
Roberto Martínez Faruk Hadžibegić

gol gol autogol autogol jedanaesterac jedanaesterac izmjena ulazi izmjena ulazi izmjena izlazi izmjena izlazi crveni karton crveni karton žuti karton žuti karton



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno