Nogomet

FOTO: Na današnji dan prije pola vijeka – Čelik dočekao Fiorentinu na Bilinom polju i osvojio Mitropa kup

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:
FOTO: Na današnji dan – Čelik dočekao Fiorentinu na Bilinom polju i osvojio Mitropa kup – Boj ne bije svijetlo oružje… Dana 04. oktobra 1972. godine, Čelik je u sklopu revanš finalne utakmice Mitropa kupa nezvanično otvorio stadion Bilino polje i budući hram fudbala pošto je ugostio talijansku Fiorentinu, koju je kapitenski predvodio talijanski reprezentativac De Sisti.
Interesantno je i to da je dotični učestvovao u osvajanju Evropskog prvenstva 1968. godine kada je Italija pobijedila bivšu Jugoslaviju sa 2:0 u Rimu na stadionu Olimpico. Uglavnom, u prvom odigranom finalnom meču u Firenci bilo je neriješeno bez pogodaka, a u uzvratu u Zenici je Čelik pobijedio sa 1:0 pogotkom Galijaševića u samoj završnici utakmice i slavlje je moglo da počne ispred hotela Internacional.
Inače, treba naglasiti da je tadašnja Fiorentina u sklopu grupe pobijedila FK Partizan sa 3:0 što dovoljno govori o njenoj snazi, ali svakako još više i o snazi tadašnjeg Čelika.
Čeliku je svakako mjesto u vrhu bh. fudbala. I pored toga što je starac bio sistematski uništavan pa skoro doveden do samog stečaja i gašenja, klub će opstati zahvaljujući onima koji ga iskreno vole i doći će opet vrijeme kada će Zenica i njeni građani sa svojim velikim Čelikom slaviti i velike uspjehe! I danas, upraavo dok objavljujemo ovaj članak, vode se čak i sudske bitke za Čelik.
Odlučili smo objaviti kolorizovane dostupne fotografije sa te utakmice, koje možete pogledati u nastavku.
StarČe mi te ne damo! Veliki Čelik!


Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno