Naše

Foto: mural Sedam legendi Čelika za 70 godina

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Foto: mural Sedam legendi Čelika za 70 godina – Zenicablog vam, u saradnji sa NGG Za Čelik, predstavlja sedam likova sa murala u centru grada, te donosi fotografije kako je nastajao mural – uz to, donosimo i dio sjajne galerija NGG Za Čelik, koja se proteklih mjeseci bori za sistem “Jedan čovjek jedan glas” u najvoljenijem klubu.

Znate li priču o Muji Mujkiću, jednom od najvećih Čelikovih igrača svih vremena? U našem klubu bio je od njegovog osnivanja 1945. god. do sredine 1950-ih kao vrstan igrač a kasnije i pomoćni trener. Ostao je upamćen kao oličenje jednog Čelikovca u sportskom ali i čisto zeničkom smislu kao neko ko je imao fudbalsku karijeru i prije Čelikovog osnivanja. U tim ranim Čelikovim godinama na utakmice je dolazio poslije smjene iz zeničke željezare u zamašćenom kombinezonu – samo bi navukao dres, ovlaš se umio i tako igrao pun čađi i mašinske masti. E to je Čelik! Zenica ga bodri iz sveg glasa, ponos grada – radnička klasa! #zacelik #Čelik70

Josip Lalić je jedan od najvećih i najprepoznatljivijih igrača našeg kluba, ime koje će izazvati asocijaciju i poštovanje na bilo koji pomen našeg kluba širom prostora bivše Jugoslavije. Kao ofanzivni vezni igrač, Čelikov dres nosio je od 1963. do 1970. god. s kojim je i izborio prvi i historijski plasman u Prvu saveznu ligu Jugoslavije 1966. god. Crno-crveni dres, zamijenio je onim plavim, igrajući za NK Dinamo Zagreb od 1970. do 1975. god. a karijeru je zaključio u Švicarskoj igrajući za FC Lugano od 1975. do 1976. god. Ipak, vratio se svom Čeliku, prvo kao pomoćni trener, a poslije i kao šef stručnog štaba našeg kluba. Danas živi u Zagrebu i vrlo dobro je upoznat sa našom borbom #zacelik, gdje je izrazio veliko žaljenje što zbog zdravstvenog stanja nije bio u mogućnosti učestvovati na svečanoj akademiji #Čelik70. Od zeničkih dimnjaka do zagrebačkih nebodera – Josip Lalić nije i neće biti zaboravljen!

Alojz Renić – Ime koje često ide u paru sa Lalićem je i ono Alojza Renića, vjernog Čelikovog radnika koji je prošao gotovo sve funkcije u njemu – od igrača, preko pomoćnog trenera i šefa stručnog štaba do direktora. Nakon početne karijere u FK Lašvi Dolac, NK Travnik i FK Sarajevo, u Čelik je došao 1965. god. gdje je igrao do 1974. god, osim kratke epizode u NK Dinamo Zagreb u jesenjoj polusezoni 1971/72. Po okončanju igračke karijere, onu trenersku je počeo u našem klubu 1974. god. kao najmlađi prvoligaški trener i vodio naš klub tokom dvije sezone. Funkciju direktora NK Čelik Zenica obavljao je u dva navrata – od 1977. do 1979. god. i od 2002. do 2003. god. I dalje drži klupski rekord po broju postignutih ligaških golova u jednoj sezoni kada je u sezoni 1967/68 protivničke mreže tresao 41 put. Za B reprezentaciju Jugoslavije odigrao je 12 utakmica, a U-21 reprezentaciju 17 utakmica. Preminuo je u Travniku 2013. god. Zaboravljen od strane kluba, nikada od strane pravih Čelikovaca! #zacelik #Čelik70

Fadil Talić je jedan od onih igrača koji je cijelu profesionalnu igračku karijeru proveo u jednom klubu. Rođeni Zeničanin, omladinsku karijeru počeo je u NK Borac Tetovo a crno-crveni dres nosio je punih 12 godina između 1965. i 1977. god. gdje je postao klupski kapiten ali i rekorder sa najviše zvaničnih nastupa za naš klub koji ni do danas nije oboren. Tačan broj utakmica nije poznat zbog nebrige našeg kluba, a to će inicijativa #zacelik svakako uskoro ispraviti i ukazati na dodatne propuste. Nakon igračke karijere, radio je jedno vrijeme kao direktor našeg kluba te djelovao kao delegat u Skupštini Fudbalskog saveza Jugoslavije u Beogradu. Preminuo je u Zenici 2011. god. Čelični pozdrav kapitenu! #Čelik70

Mehmed “Majstor” Buza je jedan od naših najvećih igrača, ime poznato na prostoru cijele bivše Jugoslavije. Cijenjeni napadač i član njegove najslavnije generacije ostao je jedan od sinonima za čvrstu i požrtvovanu igru našeg Čelika. Karijeru je počeo u Kaknju, i to prvo u FK Mladost Doboj Kakanj od 1961. do 1965. god. nakon čega nastavlja igrati za FK Rudar Kakanj od 1966. do 1970. god. Te 1970. god. dolazi u Čelik gdje postaje dio Čelikove velike generacije koja će igrati 3 uzastupna finala Mitropa Kupa uz dvije titule te osvojiti grupu Inter-toto kupa. U Čeliku igra do polusezone 1978/79 nakon čega odlazi u NK Olimpija Ljubljana. Uprkos dobrim igrama, nije mogao bez Čelika, a ni Čelik bez njega – vraća se za sezonu 1981/82 još uvijek u sjajnoj golgeterskoj formi. Posljednje tri sezone odigrao je za FK Rudar Kakanj i konačno zaključuje impozantnu igračku karijeru 1985. god. Za Čelik je odigrao ukupno 230 utakmica i postigao 71 gol. Danas živi u Hrvatskoj te je upoznat sa borbom #zacelik za koju je snimio i video podrške. Podržava reformu kluba kroz donošenje novog statuta na članskoj osnovi, želi pomoći u budućem radu našeg #1član1glas kluba te se uvijek odaziva na naše aktivnosti, kao i kada je bio gost svečane akademije #Čelik70. Majstore Buza, Zenica se sjeća i ne zaboravlja!

Jasmin Hajduk je ime bivšeg igrača i trenera našeg kluba koji je obilježio 1970-te, 80-te i 90-te u našem klubu. Igračku karijeru počeo je i završio u Čeliku – od 1974. do 1979. god. i od 1981. do 1983. god. U međuvremenu je igrao za NK Olimpija Ljubljana od 1979. do 1981. god. U klubu je obavljao i funkciju pomoćnog trenera a kasnije i prvog trenera 1997. god. Klupu našeg kluba napustio je zbog zdravstvenih problema i ubrzo i preminuo u svom rodnom gradu. Početkom 2000-ih postojao je memorijalni turnir u čast ovog Čelikovca sa uglednim učesnicima no nažalost isti se ne održava već dugi niz godina. Porodica Hajduk je ustupila svoj arhivski materijal za organizaciju muzejske izložbe za #Čelik70 na čemu im ostajemo trajno zahvalni. Klub je ponovo pokazao koliko malo brine o svojoj prošlosti i zaboravlja sve što je bitno u svom naslijeđu. Mi ne zaboravljamo, Jasmin Hajduk!

Naš posljednji Čelikovac na muralu, ali ništa manje bitan, je njegova poznata “devetka” u nezavisnoj Bosni i Hercegovini – Senad Brkić. Upamćen po karakterističnom prodoru i skok igri, Brkić je jedini A reprezentativac na muralu koji je za reprezentaciju Bosne i Hercegovine odigrao 7 utakmica i postigao 1 gol. Karijeru je počeo u rodnoj Busovači za NK Busovača, a Čeliku se priključio 1988. god. U crno-crvenom dresu igrao je i u jugoslovenskom takmičenju kada se Čelik susretao sa velikim problemima, ali i onom bosansko-hercegovačkom kad je Čelik ponovo počeo osvajati titule. Čelik napušta ratne 1994. god. i prelazi u HNK Rijeka u kojoj igra do 1998. god. kao jedan od najboljih stranaca u historiji kluba. Nakon perioda u turskom Altayu S.K. u kojem je igrao sa bivšim Čelikovcem i današnjim reprezentativcem, Emirom Spahićem, kratko se zadržava u slovenačkoj NK Muri 1999. god. U Čeliku ponovo igra između 2000. i 2005. god. nakon čega postaje jedan od trenera u klupskoj omladinskoj školi. Ipak, Senad nije mogao bez terena, te se u poznim godinama za jednog fudbalera ponovo aktivira u matičnom klubu NK Busovača 2012. god. a u sezoni 2013/14 igra i za FK Rudar Zenica. Senad Brkić je dobro upoznat za našom borbom #zacelik, daje joj punu podršku o čemu je snimio i video za naš zvanični Youtube kanal te želi vidjeti jedan bolji, transparentniji i moderniji klub svih svojih članova i građana Zenice. #Čelik70 Senad, Senad Brkić!

NGG Za Čelik pratite na: 

http://www.zacelik.org/

https://www.facebook.com/zacelik.org/

https://twitter.com/nggzacelik



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno