Info

Foto: Mostovi prijateljstva u Kozarcu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Foto: Mostovi prijateljstva u Kozarcu – Asocijacija Mostovi Prijateljstva BiH-Zenica nastavlja da realizuje projekt “Podrška održivom povratku-obnovimo mostove prijateljstva u BiH”.

Mostovi Prijateljstva danas (subota) su posjetili povratničko naselje Kozarac. Prije održavanja kulturno-umjetničke manifestacije posjetili smo šehidsko mezarje Kamičani na kojem je do sada svoj smiraj našlo oko 700 šehida, nevino stradalih civila koji su mučki ubijeni u protekloj agresiji na BiH u Kozarcu.

Traga se za još stotinama mještana Kozarca koji su ubijeni a koji do danas nisu pronađeni. Naši domaćini su nas upoznali sa golgotom kroz koju su prošli Kozarčani, sa velikim žrtvama koja je svaka porodica iz Kozarca pretrpjela.

Poslije proučene fatihe za šehide-ubijene mještane Kozarca i posjete memorijalnom centru u Kamičanima članovi Mostova Prijateljstva su u osnovnoj školi Kozarac za djecu i odrasle organizovali prigodan kulturno-umjetnički program u kojem su učešće uzeli glumci Faketa i Mugdim Avdagić sa dječijom lutkarskom predstavom Maca i Cuko, KUD Plamen Pehare i KUD Kozara-Kozarac sa folklornim igrama, izvođači sevdalinki Omer Kadrić, Mujo Aganović, Tarik i Lamija Hrustić sa prelijepim pjesmama, članovi muzičkog orkestra GUD Filigran i drugi.

Bilo je lijepo družiti se sa djecom i njihovim roditeljima i rođacima sa istinskim herojima BiH. Nadamo se da smo im uljepšali dan našim dolaskom i programom koji smo organizovali za njih. Zahvaljujući općini Bužim i načelniku Aganu Buniću koji je podržao našu posjetu povratničkom naselju Kozarac, obezbjeđenjem materijalnih uslova za posjetu Kozarcu, a gdje smo za prisutnu djecu obezbjedili prigodne poklone kao i slatkiše koja je obezbjedila kompanija Vispak i Grupacija AS koja podržava naš projekt.

Oko 35 članova Mostova Prijateljstva je realizovalo šestu po redu posjetu povratničkim naseljima od početka 2016 godine. Hvala domaćinima dr.Zlatku Škeriću i predsjedniku Savjeta MZ Kozarac Ekremu Hadžiću i njihovim saradnicima na odličnom gostoprimstvu u Kozarcu.

Dogovorili smo nastavak našeg prijateljstva i saradnje između Mostova Prijateljstva i MZ Kozarac kao i udruženja iz Kozarca. Partneri projekta su Fondacija HIFS i udruženje Balmed.

Podršku projektu daje i Federalno ministarstvo za izbjeglice i raseljene osobe FBiH. Asocijacija Mostovi Prijateljstva BiH-Zenica će nastaviti realizirati projekt i tokom 2016 godine posjetiti ukupno 20 povratničkih naselja.

Press služba Mostova Prijateljstva



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno