Zenica

FOTO: Mještani Janjića ne žele hidroelektranu na Bosni- Referendum ili međunarodni sudovi

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

FOTO: Mještani Janjića ne žele hidroelektranu na Bosni- Referendum ili međunarodni sudovi – Mještani Mjesne zajednice Janjići kod Zenice danas su ispred mjesne zajednice održali protest kako bi poduzeli određene aktivnosti na sprečavanju gradnje HE Janjići o čemu će sutra raspravljati i Gradsko vijeće Zenice.

Osim predstavnika Mjesne zajednice Janjići skupu su prisustvovali i predstavnici mjesnih zajednica Putovići, Gorica i Janjići koji gravitiraju u okolini mjesta gradnje HE Janjići.

Predsjednik MZ Janjići Miralem Kaknjo je kazao da će se sutra na Gradskom vijeću Zenice donijeti konačna odluka te da on neće iznositi ništa što nije mišljenje mještana.

“Zbog gospode koja je 2013. godine, kao predstavnici mjesnih zajednica, potpisala saglasnost za gradnju hidroelektrane, ne pitajući mještane, doveli su nas u ovu situaciju, a tu su i žene iz Kruščice koje su nam došle dati podršku”, kazao je Kaknjo.

Dodao je da su 2016. godine potpisali i predali peticiju kojom se traži obustava svih aktivnosti oko gradnje HE Janjići, ali da nikada nije poznato gdje je peticija završila.

“Ovdje vlasti mogu raditi šta hoće, a građani nemaju nikakva prava. Dokaz je i ova centrala, Elektroprivreda je tužila, iako je Gradsko vijeće reklo da nema gradnje. Mi ćemo pokrenuti ili referendum ili ćemo ići na međunarodni sud. Zajedno moramo donijeti tu odluku”, poručio je Kaknjo.

Maida Bilal, predsjednica eko udruženja Bistro iz Kruščice i jedna od hrabrih žena Kruščice danas je došla dati podršku mještanima Janjića i drugih mjesnih zajednica. U obraćanju prisutnima kazala je da svi moraju biti svjesni štetnosti.

“Isto se desilo i na Kruščici, da je krenulo bez saznanja mještana, a za sve što se dešava treba da bude upoznata i lokalna zajednica. Ti koji su upoznati, kao i u Kruščici, su uglavnom ljudi koji su podobni i daju svoje potpise bez da mještani znaju”, poručila je Bilal te dodala da od HE niko nema nikakav javni interes, a ponajmanje mještani mjesnih zajednica kojima je obećan.

Predstavnik Eko foruma Zenica Samir Lemeš mještanima je ukazao na veoma značajan detalj koji se tiče okolinske dozvole Elektroprivrede koja ističe u maju 2021. godine.

“Ova HE će napraviti jezero i potopiti Janjičke slapove i ovo sve traje deset godina. Daleke 2010 kfW je dala na poklon Elektroprivredi grant od 640.000 eura, da naprave studiju isplativosti o gradnji HE, a to je samo jedna od 25 planiranih od Jošanice do Doboja. Značajno je naglasiti i to da je 31. maja 2016. godine Federalno ministarstvo izdalo okolišnu dozvolu koja važi do 31. maja 2021. godine i ako se ne naprave do tada HE, moraju tražiti novu dozvolu. To vam je jedina prilika da se za to izborite, a Elektroprivreda mora ponoviti postupak, zahtjev predati šest mjeseci ranije i uz to pitati javnost. Kroz javnu raspravu ovo možete zaustaviti”, poručio je Lemeš.

Gradsko vijeće Zenice će sutra na sjednici raspravljati o izgradnji hidroelektrane “Janjići” i donijeti konačnu odluku.

Autor: E.Mehić



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno